Rintasyöpäseulontojen hyödyt ovat tutkimusten mukaan selkeät. Suomessa kunnat järjestävät maksutta kohdunkaulasyövän ja rintasyövän seulontoja tietyn ikäisille naisille. Seulonnoilla eli joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin syövän hoitaminen on huomattavasti helpompaa.

Tämän valossa onkin erikoista, että joka viides nainen jättää menemättä näihin terveyttään ylläpitäviin tärkeisiin ja maksuttomiin tutkimuksiin.

Rintasyövän seulontaan osallistui viimeksi raportoidun tiedon mukaan 82 prosenttia kutsutuista ja kohdunkaulasyövän seulontaan vain 70 prosenttia kutsutuista.

Syöpäseulontoihin osallistumisessa on suuria alueellisia eroja. Tiedot perustuvat Suomen Syöpärekisterin vuositilastoon.

-Seulontaan osallistumisessa on suuria alueellisia eroja, siksi on tärkeää selvittää ne syyt, miksi osa naisista ei osallistu seulontoihin. Matalat osallistumismäärät voivat lisätä väestön terveyseroja ja näin ollen syihin puuttuminen olisi tärkeää myös eriarvoisuuden vähentämisen kannalta, toteaa Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.