28.3.2021
Terveysjulkaisu SBMT kirjoittaa 28-vuotiaasta brasilialaisnaisesta, jonka kokaiinin ahkera käyttö johti jo puolessa vuodessa hurjiin tuhoihin nenän alueella.

Nainen kärsi myös invasiivisesta aspergilloosista. Homesieniongelma yhdessä kokaiinituhon kanssa johdatti hänet lääkärin pakeille. Osa nenän alueista oli joutunut jo nekroosiin eli kuolioon.

Tilanne oli jo peruuttamaton. Usein väliseinävaurioita voidaan leikkauksella kuitenkin korjata. Tässä tapauksessa vaadittiin kuitenkin myös yhdistelmähoitoa sienen taltuttamiseksi.

Kokaiinin käyttö on Suomessakin lisääntynyt viime vuosina. Huumausaineen käyttöön liittyy verihyytymän, rytmihäiriön, sydänlihastulehduksen, aivohalvauksen ja kehon ylikuumenemisen riski.

Yliannostukseen voi liittyä myös hengitysteiden lamaantuminen. Muita yliannostuksen oireita ovat hallusinaatiot, paniikkikohtaukset ja vainoharhaisuus. Oireet muistuttavat runsaan amfetamiinin käytön seurauksia.

Kokaiinin käyttö on liitetty myös äkillisiin epileptisiin kohtauksiin, vaikkakaan syy-seuraussuhteesta ei ole täyttä varmuutta.

Pitkässä käytössä esiintyy nenän syöpymistä, mutta toisaalta myös ahkera lyhytaikainenkin käyttö on johtanut vaurioihin.