Moni varsinkin 60- ja 70-luvuilla syntynyt on kokenut hammaslääkärin kauhut lapsuusvuosinaan. Hammaslääkärit tekivät noina aikoina työtä liukuhihnalta ja herkistelemättä, sillä lasten hampaissa oli paljon korjattavaa ja hedelmällisin valistustyö vasta alussa.

46-vuotias porilainen Juha kertoo:

-Se oli kamalaa. Kriisihoidettavia riitti silloin 70-luvulla jonoiksi asti, ja tuntuu että lääkärit vain repivät hampaita irti. Minulle naishammaslääkäri huusi suoraan että ”perkele, turpa kiinni, ei tässä päätä leikata”.

Terveyden Asialla listasi Juhan myötävaikutuksella muutamia rohkaisevia vinkkejä sinulle, hammaslääkäripelkoinen. Ota niistä vaarin ja hoidata suusi kuntoon.

1. Yritä ymmärtää tärkein. Tänä päivänä niin hammaslääketieteessä käytetyt laitteet kuin aineetkin ovat kehittyneet huimasti. Sinun ei tarvitse kärsiä hoidosta.

2. Kun menet hammaslääkäriin, kerro heti aluksi ja kursailematta peloistasi. Hammaslääkäri voi ottaa tämän huomioon hoitosuunnitelmassaan, ja usko pois, ottaakin. Ei ole häpeä tuntea pelkoa. Moni lapsena katalia kokenut tuntee samoin, ja hammaslääkärisi ymmärtää sen.

3. Pyydä puudutusta. Puuduteaineet ovat kehittyneet valtavasti jo viime vuosien aikanakin, saati vuosikymmenien. Puudutusaine vaikuttaa jo minuuteissa, kun ennen suun puutumista pistettiin odottelemaan käytävään ja otettiin välissä toinen potilas. Voit kuitenkin erityisesti pyytää, että puudutusaineen vaikutusta odotettaisiin.

4. Inhottaako porakoneen ääni? Älä kuuntele sitä. Pyydä että voit kuunnella korvalappustereoista musiikkia, joka peittää hoitoäänet. Muutenkin se voi olla rauhoittavaa.

5. Sovi hammaslääkärin kanssa, että sanot, jos koskee. Tai kosketat häntä, tai nostat sormesi pystyyn merkiksi. Näin voidaan puudutusta lisätä tarvittaessa tai odottaa, että alue puutuu paremmin. Yleensä hammaslääkäri osaa kuitenkin mitoittaa aineen ja pistoskohdan hyvin tarkasti.

6. Tiesitkö että nykyisin on myös olemassa puudutusgeeliä? Se on hyvä apu esimerkiksi hammaskiven poistossa. Ja jos puudutuspiikki pelottaa, pyydä että pistokohtaan sivellään ensin puuduttavaa geeliä.

7. Monelle tulee yllätyksenä se, että voit nauttia pari ”buranaa” ennen hammaslääkärin toimenpidettä. Kipulääkkeen ottamista jopa moni hammaslääkäri suosittelee. Nykyiset puudutusaineet eivät ole ristiriidassa kipulääkkeiden kanssa.

8. Jos pelkosi on suurta, muista että myös anestesia- eli nukutusvaihtoehto on tarjolla. Mitä luultavammin et sitä kuitenkaan tarvitse, sillä hoitomenetelmät ovat niin kehittyneitä.

Tilaa hammaslääkäriaika jo nyt!

Miksi maksaa joululahjoista kallein hinta – osta kaikista halvimmalla, kurkista siis tänne!