Kesällä on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä. Useimmat meistä kantavat mukanaan juomapulloja, joista kannattaa pitää huolta.

Jokaisella pullolla on tarkoituksensa

EU:n lainsäädäntö takaa sen, että jokainen myytävä pullo on turvallinen siinä tarkoituksessa, johon se on valmistettu. Esimerkiksi kertakäyttöpulloa voi käyttää nimensä mukaisesti ainakin kerran.

Toistuvaan käyttöön tarkoitetuille muovipulloille ei ole mitään yleispätevää käyttöikää, mutta hyvällä huolenpidolla ne voivat kestää vuosia. Muista kuitenkin, että muovi on huokoisempi materiaali kuin lasi tai metalli, minkä vuoksi naarmuntuessa se voi kerätä mikrobeja herkemmin.

Vaikka muovisen pullon käyttöikä ei ole yhtä pitkä kuin lasisen tai metallisen pullon niin terveyden kannalta sinun ei tarvitse välttää muovipulloja – toistuvaan käyttöön kannattaa valita pullo, joka on sellaiseen käyttöön tarkoitettu.

Tunnista materiaali

Tiesitkö, että voit helposti tarkistaa juomapullosi muovilaadun pullossa tai sen pakkauksessa olevasta merkinnästä? 

Pantilliset, kertakäyttöiseksi tarkoitetut virvoitusjuomapullot on valmistettu polyeteenitereftalaatista (PET, materiaalimerkki 01), joka sisältää hyvin vähän lisäaineita ja jota pidetään turvallisimpana muovilaatuna elintarvikepakkauksissa. 

Usein uudelleentäytettävät muoviset juomapullot ovat valmistettu polypropeenista (PP), joka on myös varsin turvallinen muovilaatu. Nämä pullot tunnistat merkinnästä 05. 

Jotkut uudelleentäytettävät muovipullot on valmistettu polykarbonaatista (PC), joka kuuluu materiaalimerkinnältään muihin muovilaatuihin (merkintä 07). Tällaisista pulloista voi irrota bisfenoli A -nimistä ainetta, joka voi olla haitallista hormonitoiminnalle. EU:n lainsäädäntö takaa kuitenkin sen, että jokainen myytävä juomapullo on turvallinen käyttää.

Pese juomapullosi päivittäin

Pullon suusta juominen lisää mikrobien määrää juomapullossa ja siinä säilytettävässä vedessä. Vältät mikrobien aiheuttamat terveysriskit, kun peset juomapullosi päivittäin pulloharjalla, lämpimällä vedellä ja tipalla astianpesuainetta. 

Älä käytä liian kuumaa vettä, sillä se voi vaurioittaa muovipulloa ja lisätä mikrobien kasvua vauriokohdassa tai haitallisten aineiden liukenemista. Pesun jälkeen pullo tulee huuhdella huolellisesti ja kuivattaa ylösalaisin niin, että myös pullon sisäpinta kuivuu.

Muista lajitella oikein

Jos juomapullosi vaurioituu tai siinä säilytetty vesi maistuu oudolta, on aika vaihtaa pullo uuteen. Vie käytön jälkeen muoviset ja lasiset panttipullot pullonpalautusautomaattiin. Teräs- ja alumiinipullot voi laittaa metallinkeräykseen. Pantittomien muovi- ja lasipullojen lajitteluohjeet voit selvittää oman kunnan jätelaitoksen verkkosivuilta.

Lähde: THL