Piinaava vatsakipu, kissanpurema tai korkea kuume – mielessä epäily pitäisikö lähteä päivystykseen?

Edellä mainituissa ja kaikissa kiireellisiin päivystysaikaisiin terveysongelmiin liittyvissä huolissa suurin osa suomalaisista voi turvautua Päivystysapu 116117 -palveluun. Maksuton ympärivuorokautinen numero auttaa silloin, kun oma terveysasema on kiinni. 

Myös kesälomalla kotimaanmatkalle aikovan kannattaa laittaa numero muistiin, sillä Päivystysapu 116117 palvelee jo suurimmassa osassa Suomea, lukuun ottamatta Ahvenanmaata ja Lappia. Palvelu on tällä hetkellä käytössä 18 sairaanhoitopiirissä ja se tavoittaa noin 5,3 miljoonaa suomalaista, eli 96 prosenttia väestöstä.
 
”Myö osataan neuvoa”

Päivystysavun puheluihin vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset, jotka tekevät puhelun aikana arvion hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Arvion taustalla ovat kansalliset kiireellisen hoidon yhtenäiset kriteerit sekä paikalliset ohjeistukset. Puhelut paikannetaan soittajan sijainnin mukaan ja puhelu ohjautuu alueelliseen vastauspaikkaan.

-Päivystysapu auttaa silloin, kun oma terveysasema on kiinni, on kiireelliseltä tuntuva oire ja mietityttää, pitäisikö lähteä päivystykseen, kertoo sairaanhoitaja Jaana Kuusinen Uudenmaan Päivystysavusta.

-Myö osataan neuvoa ja arvioida, onko asia kiireellinen vai ei. Puhelun aikana päästään yksi askel eteenpäin, kun asukas ohjataan oikeaan hoitopaikkaan tai annetaan kotihoito-ohjeet, jatkaa sairaanhoitaja Niina Pekkanen Pohjois-Karjalan Päivystysavusta.

-Asukkaat ovat monesti tyytyväisiä, ettei tarvitse lähteä päivystykseen. Kotiin jääville annamme puhelimessa kotihoito-ohjeet ja teemme suunnitelman, miten toimitaan, jos oireet pahenevat, kertoo Jaana Kuusinen.

Aina Päivystysavussakaan ei pystytä auttamaan. Jos asukkaan asia liittyy vaikkapa ajanvaraukseen tai reseptin uusintaan, ei 116117 ole oikea numero.

Toiminnan taustalla vahva yhteistyö

DigiFinland Oy vastaa kansallisesti yhtenäisen palvelun kehittämisestä yhteistyössä kansallisten ja alueellisten toimijoiden kanssa.

-Tavoitteenamme on saada palvelu käyttöön koko Manner-Suomeen lähitulevaisuudessa. Yhteistyö organisaatioiden kanssa on aktiivista ja toimijoilla on vahva yhteinen katse tulevaan, kertoo Päivystysapu 116117 -palvelun hankepäällikkö Leena Koivumäki DigiFinland Oy:sta. 

Tulevaisuudessa Päivystysapu 116117 -palvelulle tullaan toteuttamaan digitaalisia työkaluja sekä ammattilaisten että asukkaiden käyttöön.