Ensiavun antaminen paineluelvytyksellä murtaa lähes aina ihmisen rintakehän, jos se suoritetaan oikeaoppisesti. Mikään sively ei auta – on paineltava rujosti ja lujaa, sillä rintakehän on painuttava yli viisi senttiä alaspäin.

Asia käy ilmi asiantuntijahaastattelusta MTV:n sivuilta.

Ensiapukouluttajan mukaan on enemmän kuin sääntö kuin poikkeus, että paineluelvytyksellä elvytettävän henkilön rintakehä murtuu elvytyksen yhteydessä.

– En muista, että olisin koskaan elvyttänyt ihmistä siten, että rintakehä olisi säästynyt, ensiapukouluttaja Taija Martikainen kertoo MTV:llä.

Hänen mukaansa elvyttäessä pitää päästä painelemaan mekaanisesti ihmisen sydäntä. Voisi jopa ajatella, että rintakehän pitääkin murtua, että paineluelvytys saadaan menemään ”sisään.”

Martikainen kertoo MTV:llä rintalastan olevan noin sentin paksuinen luu, ja sen rasahtaminen rikki kuuluu korviin. Tämä saattaa pelottaa tietämätöntä elvyttäjää.

Kaikista huonoin vaihtoehto olisi säikähtää ja lopettaa. Pitää vain jatkaa, sillä rintakehän murtuma korjaantuu, mutta aivojen hapenpuute ei. Sydän on saatava toimimaan hinnalla millä hyvänsä, Martikainen korostaa MTV:llä.

Iittassa aina edullista. Tästä ostoksille kauppaan!