Vuonna 2018 todettiin Suomessa 499 tippuritartuntaa, mikä on edellisvuoden lukemiin nähden hyvä tulos. Se on  lähes 100 tartuntaa vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

Asia käy ilmi Tartuntataudit Suomessa -vuosiraportista. Tartuntojen määrät laskivat sekä miehillä että naisilla verrattaessa edeltävään vuoteen. Miehillä ne laskivat 16 prosenttia ja naisilla kaksikymmentä.

Tapauksista 68 prosenttia eli suurin osa raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Korkein ilmaantuvuus on 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Naisilla tapaukset painottuivat nuoriin aikuisiin, alle 29-vuotiaiden osuus on 71 prosenttia.. Vastaava osuus miehillä oli 43 prosenttia.

Tippuritartunnat voisivat olla vieläkin harvinaisempia, jos muistettaisiin käyttää kondomia myös suuseksissä. Moni ei nimittäin miellä sitä, että tippuri tarttuu ärhäkästi myös suuseksissä. Seksikäyttäytymisessä nekin, jotka käyttävät kondomia raskauden- ja taudinehkäisyyn, voivat helposti jättää kondomin pois suuseksissä. Sitä ei koeta yhtä merkityksellisenä, jostain syystä.

Ongelmana on tippurin leviämisen kannalta se, että suussa se on usein oireeton. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa limakalvoaftoja, ientulehdusta, kurkkukipua ja imusolmukkeiden turpoamista.

Tältä tippuri näyttää suussa! Jos kuva ei näy selaimellasi, niin voit katsoa sen TÄSTÄ LINKISTÄ