Maailmalla kirjoitetaan tämänhetken kuumimmista plastiikkakirurgisesta trendistä, jonka perusteet tosin jakavat mielipiteitä.

Esteettinen kirurgi Jennifer Walden kertoo, että trendiä kutsutaan labiaplastiaksi. Siinä häpyhuulia muokataan kirurgisesti.

Viime aikoina kirurgit ovat vastaanottaneet varsinkin Yhdysvalloissa entistä enemmän potilaita, jotka haluavat häpyhuuliaan käsiteltävän. Waldenin mukaan voidaan puhua trendistä, sillä potilaiden määrä on noussut vähintään 50 prosentilla kahden kuluneen vuoden aikana.

Labiaplastialle voi olla niin esteettisiä kuin myös selkeästi fysiologisia syitä. Kyse ei aina ole ”turhuudesta”. Joitakin haittaa häpyhuulten eriparisuus tai -symmetrisyys. Joidenkin häpyhuulet taas ovat niin venyneet tai kasvaneet iän myötä liikaa, että ne on syytä korjata jo sen vuoksi, että ne hiertyvät ja hankautuvat esimerkiksi housuissa. Myös urheilusta voi tulla hankalaa.

Eniten alapään muotoiluleikkauksia harrastavat 20-30-vuotiaat naiset. Monille syyksi riittää se, että he haluavat näyttää hyvältä joogahousuissa tai bikineissä, Walden kertoo.

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja toimenpiteen aikana on mahdollisuus saada kipulääkettä ja rauhoittavaa lääkitystä. Leikkauksessa poistetaan vain haittana oleva ylimääräinen kudos. Haavat ommellaan sulavin ompelein ja yleensä toipuminen leikkauksen jälkeen on nopeaa. Leikkauksia tehdään myös Suomessa.

Asiaa ei pidä sotkea emättimen takaseinän kiristysleikkaukseen. Sen hinta on noin 5 000 euroa, häpyhuulten muotoilu taas maksaa 2 500 eurosta 4 000 euroon tai yli.

Minna muotoili

38-vuotias helsinkiläinen Minna muotoili yksityisellä kirurgiasemalla samalla rintansa että sisemmät häpyhuulensa. Syyt olivat sekä esteettiset että kliiniset.

-Rintani olivat muuttuneet raskauksien myötä. Toisessa sisemmässä häpyhuulessani oli vahvaa liikakasvua ja se haittasi, tulehtuikin pahasti joskus hiertyessään urheiluharrastuksissa, Minna kertoo.

Hän harrastaa pyöräilyä ja itsepuolustuslajeja.

Kesäisin tilanne oli Minnan mukaan kaikista pahin. Hikoilu lisäsi tuskaa.

-Toimenpide oli yksinkertainen, joskin melkoisen tyyris. En ole kuitenkaan katunut. Nyt voin urheilla täysipainoisesti.