Valtaosa suomalaisten maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Sairastuneiden määrä kasvaa jatkuvasti ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Munuais- ja maksaliitto murehtii, että suunnitellut alkoholilain muutokset koituisivat kohtaloksi suomalaisten maksoille.
Alkoholimaksasairaudet eivät kosketa vain suurkuluttajia. Myös työssäkäyvä tissuttelija on vaarassa. Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa. Miehillä 14 ja naisilla 7 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat.
-Alkoholilain muutos lisäisi kulutusta ja siten alkoholimaksasairauksia, jotka ovat edelleen suomalaisten työikäisten yleisimpiä kuolinsyitä. Alkoholikuolleisuuden muutokset ovat seuranneet melko säännöllisesti alkoholijuomien kokonaiskulutuksen kehitystä, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.
Högströmin mukaan nuorten alkoholinkulutus on kääntynyt laskuun, mutta lakimuutos vaarantaisi myönteisen kehityksen.
-Limuviinat houkuttelisivat etenkin nuoria, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet alkoholia. Limuviinojen myynti päivittäistavarakaupassa lisäisi erityisesti nuorten naisten alkoholinkulutusta ja maksasairauksia, Högström jatkaa.
Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja. Niiden nauttiminen lisää entisestään rasvamaksan riskiä. Ylipaino ja alkoholi ovat terveydelle haitallinen yhdistelmä.
-Munuais- ja maksaliitto on huolissaan alkoholihaitoista ja inhimillisestä kärsimyksestä, joita lisääntynyt alkoholin kokonaiskulutus pahentaisi. Lakiesitys Sote-uudistuksen kynnyksellä ei piittaa seurauksista ihmisten terveydelle.
Lisääntyvät alkoholihaitat aiheuttaisivat merkittäviä kustannuksia lääke- ja hoitokustannusten lisääntymisen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavan tarpeen seurauksena.
Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin. Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Nuorimmat alkoholikirroosiin sairastuneista ovat syntyneet 80-luvulla. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua. Noin viidesosa maksansiirroista tehdään alkoholin aiheuttaman kirroosin takia.