Ennen olisi pidetty hassuna, jos aikuinen olisi kertonut harrastavansa värittämistä. Ei enää.

Värikyniin tarttuminen kannattaa, sillä alakuloa ja kaamosväsymystä voi torjua helposti ja kiireenkin keskellä värittämällä. Värittäminen ja muu käsillä tekeminen, kuten käsityöt, tekevät aivoille hyvää monin eri tavoin. Rytminen liike, käden ja silmän yhteispeli, keskittyminen ja pysähtyminen sekä kauniit värit torjuvat stressiä, kipuja ja masennustakin.

Aivojen hyvinvoinnin puolestapuhuja, terveystoimittaja ja hyvinvointikouluttaja Raija Kivimetsä toteaa, että joka viides suomalainen sairastuu masennukseen jossakin elämänsä vaiheessa ja yli puolella sairastuneista masennus uusiutuu.

-On ensiarvoisen tärkeää, että masennusta ehkäistään ennalta. Tässä pysähtyminen, kiireen karkottaminen ja stressin katkaiseminen ovat avainasemassa, Kivimetsä painottaa.

Hänen mukaansa nimenomaan värittäminen on tämänpäivän kiireisille aikuisille helppo ja vaivaton tapa kiireen katkaisuhoitoon.

-Jo isovanhempamme tiesivät, että käsillä tekeminen on terveydenhoitoa. Käsillä tekemisestä on todettu olevan muutakin hyötyä: oppiminen helpottuu, keskittymiskyky lisääntyy, muisti paranee ja motoriset taidot kehittyvät. Monia helpottaa tieto, että pelkästään luontokuvan katselu rentouttaa ja rauhoittaa, laskee sydämensykettä ja romahduttaa stressihormoni kortisolin tasoa, Kivimetsä sanoo.

Nainen puhuu värittämisestä tiedon suulla, sillä jokin aika sitten hän on kirjoittanut Hoitavan hortakirjan, jossa on muun muassa väritystehtäviä.

Nyt hän kiertää puhumassa ja luennoimassa värittämisen ilosta.