Suomessa on ilmennyt odotetusti joitain uusia tuhkarokkotartuntoja karanteeniin määrätyillä rokottamattomilla henkilöillä, jotka ovat olleet kontaktissa sairastuneen kanssa.

Henkilöt ovat olleet altistumisen jälkeen ja oireiden aikana kotikaranteenissa. Diagnoosit perustuvat lääkärin arvioon tuhkarokkoon sopivista oireista. Tapaukset ovat Pohjanmaalla.

Jatkotartunnat olivat odotettuja, koska tuhkarokko tarttuu helposti. On edelleen tärkeää, että mikäli tuhkarokkoon viittaavia oireita ilmenee, ihmiset ottavat yhteyttä (ensin puhelimitse) terveydenhuollon ammattilaisiin. Tuhkarokko voi olla myös perusterveelle vaarallinen tauti ja sen jälkitaudit voivat olla vakavia.

Tuhkarokko on yleisinfektio, joka heikentää ihmisen puolustuskykyä. Tuhkarokko lisää merkittävästi muiden infektioiden riskiä jopa viiden vuoden ajan infektion jälkeen.

Tuhkarokko tarttuu helposti – oma rokotesuoja kannattaa tarkistaa

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7-21 vuorokauteen.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Jos epäilet altistuneesi tuhkarokolle tai matkustat alueelle, jossa esiintyy tuhkarokkoa:

Tarkista, onko suojasi kunnossa. Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.

Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.

Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu, ota ensin puhelimitse yhteyttä omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Tuhkarokkotilanteen seuranta jatkuu Pohjanmaalla. Tartunnan jäljitykseen osallistuvat Vaasan sairaanhoitopiiri ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, kuntien tartuntatautihenkilökunta sekä valtakunnallisesti THL.