Vatsan turvotus vaivaa erityisesti naisia, osoittaa tuore suomalaistutkimus. Selvityksen mukaan ärtynyt suoli vaikuttaa vastanneiden arkeen merkittävästi, sillä lähes puolet (47 %) naisista kertoo turvotuksen vaikuttavan jopa päivittäisiin vaatevalintoihin.

Ilmavaivat ja turvotus arkipäivää

Peräti 67 % suomalaisista kärsii erilaisista vatsavaivoista vähintään kuukausittain, selviää Sabora Pharman teettämästä uudesta tutkimuksesta. Yli puolet (53 %) tutkimukseen vastanneista vatsavaivoja kokevista oirehtii useammin kuin kerran viikossa. Toiminnallisten vatsavaivojen yleisyydestä huolimatta vain 40 % suomalaisista kertoo saaneensa lääkäriltä virallisen diagnoosin IBS:stä eli ärtyneen suolen oireyhtymästä. Näin ollen vaiva vaikuttaa yleisyydestään huolimatta olevan vielä alidiagnosoitu.

Suomalaiset kärsivät erityisesti ilmavaivoista (65 %), turvotuksesta (49 %), vatsakivusta (34 %) ja närästyksestä (34 %). Ärtyneen paksusuolen oireisiin kuuluu tyypillisesti myös vaihtelevasti esiintyvä ripuli ja ummetus, mutta suomalaisvastaajilla nämä ovat hieman muita oireita harvinaisempia.

Turvotus vaivaa erityisesti naisia, sillä jopa 62 % heistä kertoo kärsivänsä turvonneesta olosta, kun vastaava luku miesten keskuudessa on vain 35 %. Naiset saavat turvottelevaan vatsaan helpotusta erityisesti FODMAP-ruokavaliosta, jossa karsitaan huonosti imeytyvät hiilihydraatit. Lähes puolet naisista (46 %) kokee, että turvotus on FODMAP-ruokavalion myötä vähäisempää. Miehistä sen sijaan yli kolmannes ei osaa sanoa, mitä hyötyä erikoisruokavalion noudattamisesta on.

-Ärtyvän suolen perushoitoon kuuluu ruokavalion korjaaminen niin, että suolta ärsyttävät ja ilmaa keräävät ruoka-aineet karsitaan. Lisäksi ateriointi pidetään säännöllisenä ja ateriakoot kohtuullisina. Myös runsasta veden juomista ja kuidun syömistä suositellaan. IBS-oireiden helpottamiseen on myös itsehoitovalmisteita, jotka lievittävät ripulia ja vatsakipua sekä tuovat helpotusta turvotukseen, tutkimuksen teettäjän edustaja Niina Jokinen kertoo.

Ikääntyneet innokkaimpia 

Vatsavaivoista kärsivistä vastaajista 64 % tunnistaa saavansa joistakin ruoka-aineista vatsaoireita. Naiset ovat miehiä tietoisempia oireiden aiheuttajista (naiset 68 %, miehet 59 %). Päivittäin vatsaoireita kokevat vastaajat ovat erityisen tietoisia siitä, mitkä ruoka-aineet lisäävät oireita (77 %).

Tutkimuksen ikääntynein vastaajaryhmä (65-74‒vuotiaat) välttelee muuta väestöä enemmän FODMAP-hiilihydraatteja eli palkokasveja, kivellisiä hedelmiä, vehnää, ohraa, ruista, kaaleja, sipuleita ja makeutusaineita (ikääntyneet 24 %, muut 14 %). Ikääntynein vastaajaryhmä välttelee FODMAP-hiilihydraattien lisäksi muuta vastaajajoukkoa enemmän myös rasvaisia ruokia (ikääntyneet 44 %, muut 34 %) ja laktoosittomia maitotuotteita (ikääntyneet 36 %, muut 28 %).

Liikuntaa!

Suomalaiset pyrkivät hoitamaan toiminnallisia vatsaoireitaan säännöllisellä liikunnalla (42 %) sekä lääkkeitä ja itsehoitovalmisteita käyttämällä (35 %). Vain alle kymmenes suomalaisista valitsee apteekin itsehoitovalmisteista käyttöönsä ripulilääkkeet (9 %), ruuansulatusentsyymit (9 %) ja ilmavaivojen hoitoon tarkoitetut tuotteet (8 %). Enemmistö turvautuu maitohappobakteereihin ja probiootteihin (37 %). Särkylääkkeet ovat erityisesti nuorten keskuudessa tavanomainen vatsakipujen helpottaja (21 %).

-On ilahduttavaa huomata, että yhä useammat tunnistavat, mitkä ruoka-aineet vaihtelevia vatsaoireita aiheuttavat. Monet ovat löytäneet avun myös FODMAP-ruokavaliosta. Kun henkilöllä ei ole selkeää käsitystä oireiden lähteestä, toiminnallisiin vatsavaivoihin on kuitenkin mahdollista saada helpotusta oireenmukaisilla hoitotuotteilla, Jokinen muistuttaa.

 

Lähde: Sabora Pharman teettämä IBS-tutkimus. Tutkimuksen toteutti Bilendi maaliskuussa 2019