Papilloomavirusrokotteen (HPV) saaneilla 11-15-vuotiailla tytöillä ei havaittu kohonnutta riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin verrattuna rokottamattomiin. Näin kertoo tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa Vaccine-lehdessä.

THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloitti tutkimuksen, koska HPV-rokotteen turvallisuudesta on esitetty ajoittain epäilyjä niin Suomessa kuin ulkomailla. Erityinen huoli on kohdistunut autoimmuunitauteihin. Suomen terveysrekisterit mahdollistavat laajapohjaisen turvallisuustutkimuksen.

HPV-rokotteen 11-15-vuotiaana saaneilla tytöillä ei todettu kohonnutta riskiä sairastua tutkimuksessa arvioituihin 38:aan erilaiseen autoimmuunisairauteen verrattuna samanikäisiin HPV-rokottamattomiin tyttöihin. Tutkimus koski tyttöjä, joille annettiin HPV-rokote vuosina 2013-2015 kansallisen rokotusohjelman mukaisesti.

Rokotteeseen ikänsä puolesta oikeutetuista tytöistä HPV-rokotteen otti noin puolet (56 prosenttia). Väestöpohjainen koko maan kattava seurantatutkimus perustui Suomen kansallisiin terveysrekistereihin.

Tutkimus lisäsi luottamusta HPV-rokotuksiin

Tutkimus vahvisti luottamusta HPV-rokotusten turvallisuuteen. Ongelmallista on kuitenkin se, että useat tutkittavat sairaudet ovat hyvin harvinaisia; sairaustapauksia ei ilmaantunut lainkaan tai tapauksia oli liian vähän tilastollisiin analyyseihin ja johtopäätösten tekemiseen. Pidempi seuranta-aika lisää mahdollisuuksia havaita useampia sairaustapauksia, joten jatkotutkimusta tarvitaan, toteaa ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

HPV-rokotusohjelma aloitettiin Suomessa marraskuussa 2013. Rokote tarjotaan kouluissa kaikille 11-12-vuotiaille tytöille. Rokote ehkäisee HPV-virustartuntaa ja sen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita

Euroopan lääkevirasto EMA käynnisti vuonna 2015 selvityksen HPV-rokotteen turvallisuudesta Tanskan lääkeviranomaisten pyynnöstä. Tanskassa oli raportoitu HPV-rokotusten aloittamisen jälkeen ilmenneistä POTS-oiryhtymän (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) tapauksista, minkä vuoksi rokotekattavuus laski maassa tilapäisesti.

Selvitys osoitti, että HPV-rokotteiden ja näiden oireyhtymien välillä ei vallitse syy-yhteyttä.

HPV-rokotteen turvallisuustutkimus tuottaa tietoa rokotteen yhteyksistä erilaisiin tautitiloihin ja antaa valmiuksia selvittää yksittäisiä haittavaikutusepäilyjä. Tutkimustieto on tärkeää myös rokotetta kohtaan tunnetun luottamuksen ja rokotuskattavuuden ylläpitämiseksi.

Kaikki hyvinvointituotteet luotetusta suomalaisesta verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fistä – tilaa täällä!