Säveltäjä-sanoittaja-muusikko Pave Maijanen täyttää ylihuomenna 70 vuotta.

Pitkän päivätyön säveltaiturina tehnyt Maijanen on kertonut Ilta-Sanomille, että hän on kärsinyt viimeiset kaksi vuotta vakavasta sairaudesta, joka tuntee nimen ALS.

Sairaus rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja.

– Tää ALS on nakertanut mua syksystä 2018 asti, ja aika huteraa alkaa meno olla, Maijanen kertoo Ilta-Sanomissa.

Mies kertoo harrastaneensa veteraanijääkiekkoiluakin, mutta se on jäänyt.

– Poika alkaa oikeasti olla pahvia. Lisänimi ”Pahvi” tuli Pietarinkadun Oilersilta jo kauan sitten: sen riveissä en ole edustanut aivan atleettisinta kärkeä!

Mies ei enää myöskään soita, ja on myynyt soittimiaan.

– Soittimet menivät myyntiin viime syksynä, kädet eivät enää pelanneet. Mutta ei siitä huonoja fiiliksiä tullut. En ole keräilijä, ja nuo skitat, bassot ynnä muut menivät hyviin käsiin. Laulu hiipui samaan tahtiin. En muutenkaan tunne katkeruutta, vaan enemmänkin kiitollisuutta kaikesta, mitä on nähty ja koettu, Pave Maijanen kertoo Ilta-Sanomille.

Mikä ALS?

ALS on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa lihaksia käskyttävät liikehermot tuhoutuvat vähitellen. Tällöin tahdonalainen lihaksisto surkastuu ja heikkenee. Taudissa ei juuri esiinny tuntohermojen oireita, kuten puutumisia tai kipuja. Myöskään muisti- tai ajatustoiminnan häiriöitä ei esiinny ennen aivan loppuvaihetta. Taudin aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta. Tautia sairastaa Suomessa noin 350 ihmistä.

Tauti on luonteeltaan etenevä. Mikäli oireet alkavat yhdestä raajasta, tauti etenee pikkuhiljaa muihin raajoihin, sitten nielun seudun lihaksiin ja viimein hengityslihaksiin. Tauti on elinikää lyhentävä, menehtyminen tapahtuu hengityslihasten laman myötä. Nielun alueelta alkava taudin muoto etenee usein nopeammin kuin raajoista alkava. Lähde: Terveyskirjasto

Helmikuussa viime vuonna Pave julkaisi vielä uuden kappaleen: