Seksitautien määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemasta Tartuntataudit Suomessa 2017 -raportista.

Huolestuttavinta on gonorrea-tartuntojen eli tippurin lisääntyminen. Tippuria tavattiin viime vuonna ennätysmäärä, eli lähes 600. Tämä on 181 tartuntaa enemmän kuin edellisvuonna.

Todettujen tippuritapausten määrän kasvuun on useita syitä. Nykyisin käytössä oleva yhdistelmätesti on tehostanut tartuntojen havaitsemista, kun samalla testillä voidaan todeta sekä klamydia- että tippuritartunta. Seksitautien riskiä lisäävät myös suojaamaton seksi sekä useat seksipartnerit. Tippurin lisäksi myös klamydiatartunnat ovat lisääntyneet, mutta viime vuonna niiden kasvutahti hidastui.

Kumiukolta kondomit edullisesti! Aina ilmainen ja huomaamaton toimitus!

Vuonna 2017 hepatiitti A -tapauksia ilmoitettiin lähes 30. Tartunnoista kolmannes liittyi Euroopassa kesällä 2016 alkaneisiin epidemioihin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Suomessa miehet, joilla on miesten välistä seksiä, saavat hepatiitti A- ja B -rokotuksen ilmaiseksi julkisessa terveydenhuollossa.

Tippurin oireet

Naisilla tippuri on aluksi oireeton tai oireena on vain vähäistä alavatsakipua ja valkovuotoa. Joka viidennelle kehittyy kivulias munasarjatulehdus, ja tulehdus voi umpeuttaa munajohtimet. Hoitamaton munasarjatulehdus voi levitä maksaa ympäröiviin kudoksiin. Oireena on silloin ankara vatsakipu, joka paikallistuu oikealle ylävatsaan.

Miehillä tippuri aiheuttaa tavallisesti kovaa kirvelyä virtsatessa ja sen jälkeen. Virtsaputkesta valuu vaaleanharmaata märkää, joka muuttuu muutaman päivän kuluessa kellertäväksi. Hoitamaton tippuri voi miehillä aiheuttaa kuroumia virtsaputkeen.

Suutartunnoissa voi olla kurkkukipua ja suutulehdusta, peräsuolitartunnassa limaista vuotoa.

Bakteeri voi levitä sormien välityksellä myös silmiin. Hoitamattomassa tippurissa on mahdollista, että bakteeri pääsee verenkiertoon. Syntyy sepsis, verenmyrkytys.

Useimmille naisille tippuri ei aiheuta havaittavia oireita. Varsinkin peräsuolen tai kurkun tippurit voivat pysyä myös kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa.

Katso kuva alta tippuritartunnasta suussa (aiheuttaa limakalvohaavaumia, aftoja). Jos kuva ei näy selaimellasi, niin voit katsoa sen TÄSTÄ LINKISTÄ

 

(Oirelähteistö: Miesklinikka)