Yhteistyössä: Puhti
Painon nousua, väsymystä? Voisiko syy olla kilpirauhanen? Tiesitkö nämä 6 asiaa kilpirauhasen toiminnasta?

1. Kilpirauhanen on henkitorven etuosassa sijaitseva rauhanen, joka tuottaa hormoneja. Ne säätelevät muun muassa aineenvaihduntaa, ja siksi kilpirauhasella on suuri vaikutus terveyteemme.

2. Aineenvaihdunnan lisäksi kilpirauhashormonit vaikuttavat myös myös kasvuun, kehitykseen, kehon lämmönsäätelyyn sekä hermoston ja lihasten toiminnan säätelyyn.

3. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen tuottaa liian vähän kilpirauhashormoneja, mikä hidastaa elimistöä ja aineenvaihduntaa. Vajaatoiminta voi olla selitys esimerkiksi väsymykselle ja painon nousulle. Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaikuttaa ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vajaatoiminta voi aiheuttaa väsymystä, ajattelun hitautta, muistamisen vaikeutta, palelua ja painonnousua.

4.Kilpirauhasen liikatoiminnassa elimistö tuottaa puolestaan liikaa kilpirauhashormonia ja saa aineenvaihdunnan kiihtymään. Kilpirauhasen liikatoiminta on sairaus, joka saa kehon ikään kuin käymään ylikierroksilla. Olo voi olla levoton, syke korkealla ja paino voi laskea nopeastikin. Liikatoiminta vaikuttaa myös keskittymiskykyyn ja uneen. Jos laihdut runsaasti ilman, että olet tehnyt muutoksia elintapoihisi tai sinulla on univaikeuksia, voi olla järkevää tarkastaa kilpirauhasarvot. Hermostuneisuuden ja hikoilun lisäksi suolistovaivat, kuukautiskierron häiriöt, hengenahdistus ja masennuskin voivat liittyä liikatoimintaan.

5. Aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini (TSH) on kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Tämä on ensisijainen tutkimus, jonka avulla kilpirauhasen toimintahäiriö todetaan. TSH sisältyy useimpiin Puhti-laboratoriotestipaketteihin.

6. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen sairaus. Sairauden esiintyvyys on eri väestötutkimusten mukaan naisilla 2-7,5%, miehillä 0,1-2,8%.

Kilpirauhasarvon (TSH) ja monia muita terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyviä arvoja mittaat helposti Puhdin testipaketeilla ilman lääkärin lähetettä! 

Saat Puhti-testit nyt -15 % etuhintaan. Tilaa Puhti-pakettisti täältä.

Käytä tilatessasi etukoodia KILPPARI15
Tilaa jo tänään. Voimassa 31.10.2023 asti.