Valvontaviranomainen Valvira on huolissaan siitä, että tänä päivänä esteettisiä pistoshoitoja voi antaa kuka tahansa ilman lääketieteellistä koulutusta.

Pistoshoidoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä täyteainehoitoja, kuten ihoon ja huuliin pistettävää hyaluronia. Botuliinia, tuttavallisemmin botoxia, saa tänä päivänä pistää vain lääkäri tai hoitaja, mutta täyteainehoidoissa tätä edellytystä ei ole.

Valvira selvittää nyt, pitäisikö käytäntöä muuttaa.

Medical Clinic Lux -klinikan omistaja Susanna Hanhineva on itse pitkän sairaalataustan omaava sairaanhoitaja, joka on myös huolissaan villistä tilanteesta markkinoilla.

– Täyteainehoidoissa pätevät viidakon lait. Tällä esteettisellä alalla valvonta pettää pahasti. Sitä ei ole säädelty tarkkaan, että kuka saa tehdä hyaluronihappohoitoja. Näin ollen kuka tahansa voi myös ostaa aineita netistä. Ihmisten ei pitäisi myöskään mennä kotikekkereihin pistettäväksi, hän varoittaa Ylen jutussa.

Suomi on tällä hetkellä ainoa Euroopan maa, jossa täyteainehoitoja saavat tehdä muutkin kuin koulutetut terveydenhuoltoalan ammattilaiset eli sairaanhoitajat, lääkärit ja plastiikkakirurgit.

Botuliinin antaminen on tänä päivänä säädeltyä, mutta ammattilaisten mielestä täyteaineet ovat vaarallisempia. Botox-hoidossa haittavaikutuksetkin palautuvat, mutta hyaluronilla voidaan aiheuttaa pysyviäkin vaurioita kasvojen alueella.

Susanna Hanhineva Medical Clinic Luxilta on rajoitusten kannalla. Kaikkiin täyteainehoitoihin pitäisi vaatia lääketieteellinen pätevyys. Tilanne on hänen mukaansa nykyisin se, että yhden koulutuksen saanut pisteleekin ”kaikkia aineita”.

– Nyt on ollut paljon markkinoilla hyaluronihappoja, joista ei ole paljon tutkimuksia. Eräskin kiinalainen valmiste on aiheuttanut myöhemmässä vaiheessa ongelmia. Silloin herää ajatus, että onko se hyaluronihappo ihan puhdasta hyaluronihappoa, Hanhineva Medical Clinic Lux -klinikalta kertoo Ylen jutussa.

Kuvassa alan ammattilainen, Susanna Hanhineva Medical Clinic Luxilta: