Joulu voi olla lapsiperheissä melkoista vilskettä ja vilinää. Rauhoittumishetket yhdessä perheen kanssa tarjoavat korvaamattoman mahdollisuuden nauttia joulusta. 

Paras joululahja itselle ja koko perheelle on taukojen tarpeen tunnistaminen sekä rentoutuminen yhdessä. 

– Kun oppii tietämään, missä väsymys ja stressi itsessä useimmiten tuntuu, on helpompi pysähtyä. Toiset kokevat olonsa stressaantuneina enemmän ylivirittyneiksi, toiset taas voimattomiksi ja uupuneiksi. Esimerkkejä tauon tarpeesta ovat esimerkiksi jumissa olevat hartiat, huono uni, kireä pinna tai kokonaisvaltaisesti kierroksilla oleva olo, Terveystalon psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katri Laine kertoo.

Pienissä lapsissa merkit ovat samankaltaisia.

Vaihda nyt Telian liittymään – ei määräaikaa. Saat kaupan päälle 30 euron Lidlin lahjakortin.

– Lapset voivat olla levottomia ja villejä, rauhoittuminen voi olla vaikeaa, lasta voi kiukuttaa ja itkettää usein, maha voi olla kipeä tai jokin muu kipu tuntua kehossa. Toisaalta lapset voivat ilmaista myös väsymystä, olla vakavia ja hakeutua makuulle, Laine jatkaa.

Myös pienten lasten kanssa kannattaa tehdä rauhoittumisharjoituksia

Rentoutumishetket opettavat niin aikuisia kuin lapsia kuuntelemaan itseään ja pysähtymään itsen äärelle.

– Turvallisen aikuisen kanssa lapsi oppii hyvää itsesäätelyä. Siinä tärkeänä on myös kyky pysähtyä ja levähtää – taito, joka kantaa läpi elämän.

Lasten kanssa voi tehdä rauhoittumisharjoituksia ikätasoisella tavalla. 

– Pienet lapset eivät jaksa keskittyä paikallaan meditointiin tai mielen tyhjentämiseen ilman virikkeitä. He tarvitsevat rauhallisen aikuisen apua rentoutumiseen. 

Hyviä rentoutumisharjoituksia koko perheelle

  1. Niin aikuisen kuin lapsen on helppo keskittyä kosketukseen. Hieronnan antaminen, silittely tai esimerkiksi sulan kuljettaminen pitkin kehon rajoja saa luonnostaan pysähtymään. Aikuinen voi ensin sivellä lasta ja sen jälkeen toisinpäin. Toisen hoivaaminen on usein pikkulapsille mieluisaa ja saa sekin rauhoittumaan.
  2. Rauhallisen kappaleen kuuntelu yhdessä viltin alla rauhoittaa kehoa ja mieltä.
  3. Vähän isompien lasten kanssa voi kuunnella yhdessä esimerkiksi ohjatun meditaatioharjoituksen.
  4. Arkiset rentoutumishetket rauhoittavat myös: yhdessä joulusaunan löylyistä nauttiminen, samalla sohvalla loikoilu ja lukeminen, glögin juonti ja kynttilän tai takkatulen katseleminen.

Vaihda nyt Telian liittymään – ei määräaikaa. Saat kaupan päälle 30 euron Lidlin lahjakortin.