Vähäkaloriset energiajuomat ja terveelliseksi mielletyt kombuchat ovat monien huulilla. Moni pitää tällaisia hyvinvointijuomia terveellisinä, mutta ylihammaslääkäri Ritva Lindbladin mukaan asia ei ole niin yksioikoinen.

Kauppojen kylmäkaapeissa seisoo riveittäin erilaisia tölkkejä ja pulloja, joiden markkinoidaan sopivan aktiiviseen elämäntapaan ja esimerkiksi urheilijoille. Moni mieltää sokerittomat, vähäkaloriset ja usein vitaminoidut energiajuomat sekä vatsaystävälliseksikin kutsutun kombuchan terveellisiksi.

Mielikuvasta huolimatta tuotteilla on varjopuolensa.

Hyvinvointia lupailevat tuotteet voivat vaurioittaa hampaiden kiillettä

Terveystalon ylihammaslääkäri, hammaslääketieteen tohtori Ritva Lindblad sanoo, että hampaille monet näistä juomista ovat aivan yhtä haitallisia kuin muut limsat.

– Useat energia- ja hyvinvointijuomat ovat hyvin happamia, mistä hampaamme eivät pidä. Juomien happamuutta kuvaava ph-arvo saattaa joissakin terveysjuomissa olla jopa limsaa matalampi. Hampaat  eivät tiedä, mitä etiketissä lukee, joten hyvinvointiakin lupaileva tuote voi vaurioittaa kiillettä. Ratkaisevaa on se, kuinka tiheästi happamia juomia nauttii, Lindblad kertoo. 

Kiillevauriosta seuraa paljon murheita

Kiillevauriossa hammasta peittävä kova pinta eli kiille kuluu pois, jolloin kiillettä pehmeämpi hammasluu paljastuu. 

– Tällöin hammas on herkempi lämpötilamuutoksille, bakteereille ja happojen kuluttavalle vaikutukselle. Kiillevaurio voi kuulostaa kosmeettiselta haitalta, mutta se voi siis pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hampaiden haurastumista, lohkeilua ja jopa purennan madaltumista sekä leukanivelvaivoja, Lindblad kuvailee.

Kiille ei korjaannu

– Kiille ei uusiudu, joten jos vaurio pääsee etenemään pitkälle, sen pystyy korjaamaan vain paikkaamalla tai keraamisilla täytteillä ja kruunuilla, Lindblad kertoo. 

Kiillevaurio oireilee esimerkiksi vihlontana.

– Paras tapa ehkäistä vakavia kiillevaurioita on kiinnittää huomio syömis- ja juomistapoihinsa, huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja lisäksi käydä säännöllisesti hammastarkastuksessa, jotta orastava kiillevaurio voidaan havaita ajoissa, Lindblad sanoo. 

5 vinkkiä

  1. Nauti juoma ruokailun yhteydessä.
  2. Suun kuivuminen altistaa happohyökkäykselle, joten juo esimerkiksi urheilun aikana vettä ja sitten vasta lopuksi energia- tai urheilujuoma.
  3. Juo koko annos ennemmin ripeästi kuin hitaasti nautiskellen. Jos siemailet juomaa pitkin päivää, se aiheuttaa toistuvia happohyökkäyksiä.
  4. Pillin käyttäminen suojelee hampaita osittain happamilta juomilta.
  5. Huuhtaise suu vedellä juoman jälkeen. Juomien aiheuttaman happohyökkäyksen voi katkaista xylitolpastillilla tai xylitolpurukumilla.

Asiantuntija: ylihammaslääkäri Ritva Lindblad, Terveystalo