Poikkeusolot rajoittavat etenkin yli 70-vuotiaiden elämää. Riittävästä liikunnasta tulisi kuitenkin huolehtia myös koronaepidemian keskellä.

Liikunta tukee hyvinvointia ja terveyttä monin tavoin, ja erityisen tärkeää se on senioreille.

Ikäihmisille suositellaan normaalioloissa kävelyn tyyppistä kevyttä liikuntaa, kotitöitä ja puuhastelua sekä omaan kuntotasoon mukautettua lihaskuntoharjoittelua. Senioreiden joukossa on monentasoisia liikkujia: aktiivisia superkuntoilijoita, hauraita ja monisairaita ja kaikkea siltä väliltä. Kaikilla on kuitenkin jotain yhteistä.

– Ikääntyminen vaikuttaa jokaiseen samalla tavalla: jos olla pötköttää ja pysyttelee vain paikoillaan, lihasmassa vähenee merkittävästi jo viikossa. Yksittäisinä lihasryhminä tärkeimpiä ovat alaraajalihakset, reidet ja pakarat. Niillä lihaksilla me liikumme, nousemme ylös ja pysymme tasapainossa, sanoo Terveystalon johtava fysioterapeutti Markus Forsell.

Kotijumppa kunniaan

Lihasvoiman katoamista pystyy estämään ja hidastamaan kotijumpalla. Ruokahalun ja mielialan laskun vuoksi energian ja etenkin proteiinien saantiin tulee kiinnittää huomiota, jotta lihaksilla on riittävästi kasvuainetta.

– Alkoholin runsas käyttö, syömättömyys ja passiivisuus altistavat kaatuilulle, ja etenkin yli 80-vuotiailla lonkkamurtumariski on korkeampi.

Poikkeusoloissa, kun yli 70-vuotiaiden liikkumista on suosituksin rajoitettu ja moni muukin harrastustoiminta on katkolla, tulee liikunnan turvaamiseksi keksiä jotakin korvaavaa toimintaa. Sama muotti ei sovi kaikille, joten tärkeää onkin löytää juuri omaan tilanteeseen sopiva keino pitää kuntoa yllä.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa heti.

– Vaikka kotona ei aiemmin olisi tullut jumppailtua, jo muutamat helpot liikkeet auttavat toimintakyvyn ylläpidossa. Esimerkiksi jalkalihaksia voi harjoittaa tekemällä kyykkyjä tuolin selkänojaan tukien ja tasapainoa treenata varpaille nousun avulla. Sykettä voi nostaa tekemällä tuolilta ylösnousuja niin, että hieman hengästyy ja rasittuu, Forsell vinkkaa.

Kun sosiaalisia kontakteja tulee rajoittaa, kannattaa muunlaiset yhteydenpitokeinot valjastaa aktiivisuuden tueksi.

– Puhelimitse voi pitää tiiviisti yhteyttä omaisiin tai lapsenlapsiin ja jumpata yhdessä samaan tahtiin. Puhelin- tai videoyhteyden välityksellä voi treenata tiimityönä!

Katso helppoja mutta tehokkaita jumppaliikkeitä alapuolen videosta: