Kohtuuttomat odotukset ja suomalaisille tyypillinen suorituskeskeisyys voivat muuttaa mukavan lomanvieton stressaavaksi tehtäväksi. 

Suuri osa suomalaisista nauttii kesälomaa heinäkuuss. Monelle lomalle jäämisen hetki on kuitenkin kuormittava.

– Jos loman alla ahdistuu töissä tai kotona tekemättömistä asioista tai siitä, miten ehtii toteuttaa kaikki suunnitelmat, lomaan kohdistuu ehkä liikaa odotuksia. Jos lomastressi purkautuu perheriitoina, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä oikeasti on kysymys: liittyykö ahdistus enemmän loma-ajan odotuksiin vai omaan työhön ja sitä kohtaan koettuun tyytymättömyyteen, kehottaa Terveystalon psykologi, psykoterapeutti Aino Kohtala.

Pelkkä oleminen on monelle tänä päivänä vierasta

Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta itseämme kohtaan ja moni kokee, että vapaa-aikakin täytyy käyttää itsensä kehittämiseen. Pelkkä oleminen on monelle arjessa vierasta.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

– Helposti ajatellaan, että lomailu ja rentoutuminen täytyy ansaita tekemisellä ja suorittamisella. Liian tiukat lomasuunnitelmat aiheuttavat kuitenkin stressiä ja syövät henkisiä voimavaroja sen sijaan, että edistäisivät palautumista. Tutkimusten mukaan yksi yhtäjaksoinen pitkä loma palauttaa paremmin kuin loman pätkiminen, mutta se ei yksin auta, jos päivissä ei muuten ole palauttavia elementtejä, Kohtala muistuttaa.

Terveystalon psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala listaa 4 asiaa, jotka auttavat palautumaan ja nauttimaan lomasta.

Neljä vinkkiä palauttavaan lomaan

1. Selkeytä työtilanne

– Jaa omat työtehtäväsi kolmeen osaan: mitkä asiat tulee hoitaa valmiiksi ennen lomaa, mitkä asiat siirrät mahdolliselle kesäsijaiselle ja mitkä työt jätät suosiolla loman jälkeen tartuttavaksi. Kirjaa tehtävät muistiin. Tämä lisää tunnetta työn hallinnasta, vähentää lomalle jäämisen stressiä ja helpottaa töihin tarttumista loman jälkeen.

2. Pysähdy lomaan liittyvien toiveiden, odotusten ja suunnitelmien äärelle

– Suunnitelkaa lomaa yhdessä läheisten kanssa, jotta jokainen voi kokea lomansa onnistuneeksi. Omat odotukset on hyvä pitää maltillisina, jotta välttyy epärealististen tavoitteiden aiheuttamalta pettymykseltä. Pidät loman palauttavana, kun tekemisen keskellä on tilaa ihan vain olemiselle.  

3. Katkaise työasioiden mielessä pyöriminen

– Mahdollisuuksien mukaan, laskeudu lomaan jo viimeisten työpäivien aikana. Erilaiset lomalle siirtymisen rituaalit – maisemanvaihdos tai pieni lomalle jäämisen juhlistaminen – auttavat myös irtautumaan työminästä. Etätyöläisen on hyvä siivota työkoneet ja työpuhelimet kaappiin loman ajaksi. 

4. Kunnioita lomaasi tarpeeksi

– Osa meistä suhtautuu työelämään joustavammin, eikä yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaaminen loman aikana aiheuta kohtuutonta kuormitusta. Suurimmalle osalle tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista ja työ saa jää työpaikalle loman ajaksi. Omista rajoistasi voit muistuttaa esimerkiksi sähköpostin automaattivastauksissa.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

– Loman täyttäminen pelkillä vuoden varrella kertyneillä kodin askareilla tai muilla tehtävillä voi myös onnistumiskokemusten sijaan lisätä paineita. Tekeminen ei lomallakaan ole kiellettyä, mutta kuuntele itseäsi tarkasti, ettei lomasta muodostu työleiri.