Suomalainen rakastaa leipää, ja kesäretken leipäeväät sisältävät kuitua ja pitävät verensokerin tasaisena sekä nälän poissa pitkään. Eväät voi valita fiksusti – mausta tinkimättä.

Leivän energialähteiden suhteet ovat lähes identtiset ravitsemussuosituksiin verrattuna. Leivästä saadaan hiilihydraattien lisäksi proteiineja ja hyviä rasvahappoja. Täysjyväleipä on terveellistä, koska sen ravintoainetiheys on suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että leivästä saatua energiayksikköä kohti saadaan paljon tärkeitä ravintoaineita.

Täysjyväleivän terveellisyyden peruspilarina on ravintokuitu. Sen saannissa suomalaisilla on parantamisen varaa. Viljavalmisteet ovat kasvikunnan tuotteista yksiä parhaimpia proteiinien lähteitä, kuten ovat myös herneet, pavut ja pähkinät. B-ryhmän vitamiineista etenkin tiamiinin ja folaatin saanti on pitkälti riippuvainen viljavalmisteiden osuudesta ruokavaliossa.

Kun leivän päällystää sipaisulla kasvirasvaa ja käyttää täytteinä paljon kasviksia sekä vähärasvaisia maitovalmisteita, on eväänä täysipainoinen ateria!

Tiesithän että voit ostaa laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä Puhti-verkkokaupasta edullisesti ja tulokset saat usein jo seuraavana päivänä – tästä kauppaan

Viisi vinkkiä voileipäeväisiin

Nappaa talteen vinkit voileipäeväisiin, jotka kokosi Leipätiedotus ry.

  • Voitele viipaloidut leivät kasvirasvalevitteellä tai vaihtelun vuoksi esimerkiksi pestolla.
  • Leivän täytteiksi voit laittaa terveellisiä ja maistuvia eväsaineksia, kuten kasviksia ja juustoa. Perinteisten juustoviipaleiden sijaan voi juuston vaihtaa esimerkiksi raejuustoon tai kotijuustoon. Jopa hedelmiä ja marjoja kannattaa kokeilla täytteinä!
  • Leivät voi täyttää kotona tai pakata täytteet pienissä rasioissa mukaan, jolloin leivät voi täyttää eväspaikalla. Näin leipä ei pääse vettymään ja täytteet leviämään.
  • Eväiden kuljetuksen kannattaa valita kestäviä ja uudestaan käytettäviä pakkauksia.
  • Helteillä kannattaa varmistaa eväiden säilyminen kylmälaukulla ja kylmäpakkauksin. Jos tämä ei ole mahdollista, leipien lisukkeeksi kannattaa valita sellaista syötävää, joka säilyy lämpimässäkin.

Maksa aina tuotteesta halvin hinta – helppo hintavertailu löytyy täältä, Hintaoppaasta