Huoli tai ahdistus, jonka koronavirukseen liittyvät uutiset ja muutokset aiheuttavat, on täysin luonnollinen reaktio tässä poikkeustilanteessa. Huoli korostuu helposti erityisesti silloin, jos elämässä on samanaikaisesti jokin muu kuormittava tekijä, kuten haastava elämäntilanne, traumaattinen kokemus tai mielenterveyden häiriö.
Epävarmuus tulisi hyväksyä poikkeustilanteeseen kuuluvana osana. Epävarmoissa olosuhteissa voi pyrkiä tunnistamaan ne asiat, joihin itse voi vaikuttaa ja tehdä niille, se minkä pystyy. On hyvä muistaa, että alkoholin tai muiden päihteiden käyttö vahvistaa helposti entisestään ahdistunutta oloa. Mehiläisen työterveyspsykologi Ritva Lindén kertoo, miten voit helpottaa huolestunutta oloa.
1. Etsi laadukasta ja luotettavaa tietoa
Erilaisten kauhukuvien maalailu uutisotsikoissa voi saada olon tuntumaan entistä ahdistuneemmaksi. Olosi helpottuu, kun keskityt laadukkaiden tietolähteiden seuraamiseen. Luotettavaa ajankohtaista tietoa löydät ainakin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta.
Uutisiakin on tärkeä seurata, mutta jos huomaat stressaantuvasi tai ahdistuvasi, rajoita uutisten seuraaminen esimerkiksi yhteen kertaan päivässä tai ainakin valikoi lähde huolella. Työpaikalla sinun on hyvä seurata työnantajasi antamia tietoja ja ohjeita.
2. Rauhoita mielesi noudattamalla arkirutiineja
Ahdistusta ja huolta voit helpottaa noudattamalla tavallisia arkirutiineja – ainakin siltä osin kuin ne ovat edelleen mahdollisia. On väistämätöntä, että kaikkien arkirutiiniesi noudattaminen ei välttämättä onnistu poikkeuksellisissa olosuhteissa.
Etsi arjesta perusasioita, joista voit edelleen pitää kiinni. Säännöllinen ateriarytmi, liikunta ja tavalliset arkitoimet auttavat rytmittämään päivää. Käytä tilaisuus hyväksesi – ajankäytön muuttuessa uusi arki saattaa myös mahdollistaa sellaisia asioita, joihin kotona ei aiemmin ollut aikaa.
3. Pyri suhtautumaan myötätuntoisesti
Koronaviruspandemia ja sen aiheuttamat moninaiset seuraukset koskettavat tavalla tai toisella meitä kaikkia. Tulet kohtaamaan arjessa erilaisia muutoksia: vastoinkäymisiä, haasteita tai menetyksiä, jotka kuormittavat. Jokainen kohtaa kriisitilanteen yksilöllisesti omasta elämäntilanteestaan käsin, sen hetkisillä voimavaroilla. Poikkeustilanteessa myötätuntoinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen – sekä itseen että muihin – on tärkeää.
Myötätuntoinen suhtautuminen tukee hyvinvointia. Juuri nyt sinun ei kannata vaatia liikaa, ei itseltäsi tai muilta. Jos sinulla on voimia tarjota apuasi sitä tarvitsevalle, se voi tuoda merkityksen tunnetta ja sitä kautta auttaa jaksamaan vaikeassa tilanteessa.
4. Tunnista se, mihin voit vaikuttaa – toimi sen mukaisesti
Ei kannata murehtia sellaisista asioista, joihin sinulla ei ole vaikutusmahdollisuutta. Tee se, mitä voit, esimerkiksi:
- Noudata työnantajasi ja viranomaisten neuvoja ja ohjeistuksia. Ohjeistukset päivittyvät tilanteen kehittyessä.
- Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Koronaviruksen ja muiden infektioiden leviämistä voidaan ehkäistä mm. hyvällä käsihygienialla.
5. Muista puhelin- ja videoyhteydet
Stressaavissa tilanteissa yhteys läheisiin ihmisiin tukee ja rauhoittaa. Pidä yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin myönteisessä hengessä. Työpaikalla tukea voi saada työyhteisöltä.
Valitse siis itsellesi sopivin tapa pitää yhteyttä – teknologia ainakin antaa mahdollisuuden valita. Hyödynnä luovasti puhelin- ja videoyhteyksiä, eri sosiaalisen median kanavia ja muita pikaviestijärjestelmiä.
6. Älä jää yksin
Jos huolet alkavat vaivata mieltä jatkuvasti, kannattaa hakeutua työterveyshoitajan tai työterveyspsykologin vastaanotolle keskustelemaan. Lähetteen psykologille voi pyytää työterveyshoitajalta tai -lääkäriltä. Etävastaanotto on useimmiten mahdollinen, jos sinulla on puhelin tai tietokone ja internet-yhteys.
ETÄLÄÄKÄRI – edullinen ja aina lähelläsi, Klinikka Lux
Miksi koronavirus huolestuttaa?
Aikaisemmat samankaltaiset tilanteet, kuten SARS-viruksen leviäminen vuonna 2003, ovat lisänneet esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireilua, paniikkihäiriökohtauksien esiintymistä ja psyykkistä jännittyneisyyttä. Lisäksi virukseen sairastuneet, virusaltistuksen vuoksi eristykseen joutuneet tai sairastuneita hoitavat ovat muita alttiimpia myös psyykkiseen oireiluun ja saattavat tarvita erityistä tukea.
Koronaviruksen vuoksi lähitulevaisuuteen liittyy monenlaisia epävarmuuksia, jotka voivat liittyä esimerkiksi:
- terveyteen – omaan tai läheisten
- omaan työhön tai työtilanteeseen
- oman tai lähipiirin jaksamiseen ja hyvinvointiin poikkeustilanteessa
- yhteiskunnan toimivuuteen
- epidemian talousvaikutuksiin
- toimeentuloon
- työtilanteeseen.
Työtehtävästä ja -roolista riippuen mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi oman työn tai työpaikan tilanteeseen vaihtelevat. Epävarmassa tilanteessa kannattaa keskittyä päivittäisiin työtehtäviin ja niiden mahdollisimman hyvään hoitamiseen. On hyvä keskittyä ylläpitämään omalta osaltaan rauhallista ja myönteistä ilmapiiriä työpaikalla.