Makumatkamme ravinnerikkaiden outouksien pariin jatkuu.
Pakuri
Vaikka sienet ovat yleisesti suomalaisten herkkua, on pakuri sienimaailman musta lammas. Käytännössä pakuri on sienen puun runkoon aiheuttama kasvannainen, joka lahottaa puuta. Pakuri on tutkituista ruoka-aineista antioksidanttipitoisin, sillä sen antioksidanttien tehoa kuvaava ORAC-luku (>40 000) on suurempi kuin yhdelläkään tutkitulla marjalla, yrtillä tai mausteella. Pakuria voi käyttää sekä teenä että jauheena, jota voi lisätä esimerkiksi leipätaikinaan. Pakuri löytyy useimpien luontaistuotekauppojen valikoimasta.
Miracle Fruit eli ihmehedelmä
Tarjoileeko anoppi aina hapanta pihlajanmarjahilloa tai sokeritonta sitruunajuomaa? Sujauta salaa suuhusi synsepalum dulficum, miracle fruit eli ihmehedelmä. Vain kahden sentin mittainen ja kovasti marjalta näyttävä hedelmä muuttaa happamat maut makeiksi. Marjassa itsessään on vain vähän sokeria, mutta sen glykoproteiinimolekyylit tarttuvat syöjän kielen makunystyihin ja kääntävät makukokemuksen päälaelleen. Hedelmän teho kestää noin tunnin. Suomeen saakka jännittävän hedelmän saa netistä tilaamalla. Sisältää muun muassa C- ja E-vitamiineja ja se sopii diabeetikoille.
Spirulina
Spirulina on mikroskooppisen pieni, yksisoluinen levä, joka saa nimensä spiraalimaisesta muodostaan. Spirulina sisältää hämmästyttävän ravinne- ja vitamiinikattauksen lisäksi harvinaista sinistä väripigmenttiä, fykosyaniinia, josta se saa vaikuttavan sinivihreän värinsä. Se sisältää myös enemmän proteiinia kuin mikään muu ruoka. Spirulina sisältää niin paljon ihmiskeholle välttämättömiä mineraaleja, rasvahappoja ja muita hyödyllisiä ainesosia, että se kuuluu myös astronauttien ruokavalioon avaruuslennoilla. Spirulinaa löytää luontaistuotekauppojen lisäksi myös isommista marketeista.
Lue myös edelliset osat täältä ja täältä
Sarja päättyy. Kuvassa pakurikääpä.