Eurooppalaiseen vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään (Safety Gate Rapid Alert System) tehtiin viime vuonna 3412 ilmoitusta EU:n markkinoilta löytyneistä vaaralliseksi todetuista tuotteista.
Euroopan komissio on julkaissut 14.3.2024 viime vuoden tilastoja koskien vaarallisten tuotteiden hälytysjärjestelmään tehtyjä ilmoituksia ja niihin tehtyjä jatkotoimenpiteitä.
Kosmetiikka oli ensimmäistä kertaa ilmoituksissa yleisin tuotekategoria, sen osuus oli yli 30 prosenttia kaikista viime vuonna järjestelmään tehdyistä ilmoituksista. Useista kosmetiikkatuotteista löytyi kiellettyä ainetta, BMHCA:ta (Butylphenyl Methylpropional), jota kutsutaan myös nimellä Lilial.
Lilialin käyttö kosmetiikkatuotteissa on kielletty jo 1.3.2022, koska se on lisääntymiselle haitallinen aine. Kosmetiikkatuotteet eivät saa sisältää syöpävaarallisia, lisääntymiselle haitallisia tai perimää vaurioittavia aineita.
– Vuonna 2023 Suomen markkinoilta löydettiin 11 lilialia sisältävää kosmetiikkatuotetta muiden maiden tekemien Safety Gate -ilmoitusten perusteella. Lilialia löytyi esimerkiksi erilaisista tuoksuista, kuten parfyymeista, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori.
Tukes on velvoittanut poistamaan tuotteet.
Kosmetiikan jälkeen yleisimmät tuotekategoriat viime vuoden ilmoituksissa olivat lelut, moottoriajoneuvot ja sähkölaitteet. Yleisimpiä vaarallisista tuotteista aiheutuvia riskejä olivat esimerkiksi kemialliset riskit, ulkoiset vammat ja tukehtuminen. Kemiallisia riskejä löytyi kosmetiikan lisäksi myös esimerkiksi leluista ja koruista. Tukehtumisvaaraa aiheuttivat puolestaan esimerkiksi pienet irtoavat osat leluissa.
Lista muista kielletyistä aineista kosmetiikassa
Seuraavat aineet ovat kiellettyjä kosmeettisissa valmisteissa:
- Piikarbidikuidut (halkaisija < 3 µm, pituus > 5 µm ja sivusuhde ≥ 3:1)
- Tris(2-metoksietoksi)vinyylisilaani; 6-(2-metoksietoksi)-6-vinyyli-2,5,7,10-tetraoksa-6-silaunidekaani
- Dioktyylitinadilauraatti; [1] stannaani, dioktyyli-, bis(kookosasyloksi)johdokset [2]
- Dibentso[def,b]kryseeni; dibentso[a,l]pyreeni
- Ipkonatsoli (ISO); (1RS,2SR,5RS;1RS,2SR,5SR)-2-(4-klooribentsyyli)-5-isopropyyli-1-(1H-1,2,4-triatsol-1-yylimetyyli)syklopentanoli
- Bis(2-(2-metoksietoksi)etyyli)eetteri; tetraglyymi
- Paklobutratsoli (ISO); (2RS,3RS)-1-(4-kloorifenyyli)-4,4-dimetyyli2-(1H-1,2,4-triatsol-1-yyli)pentan-3-oli
- 2,2-bis(bromimetyyli)propaani-1,3-dioli
- 2-(4-tert-butyylibentsyyli)propionialdehydi
- Di-iso-oktyyliftalaatti
- 2-metoksietyyliakrylaatti
- Natrium-N-(hydroksimetyyli)glysinaatti; [natrium-N-(hydroksimetyyli)glysinaatista vapautunut formaldehydi], jos voidaan osoittaa, että vapautuvan formaldehydin teoreettinen enimmäispitoisuus, lähteestä riippumatta, on markkinoille saatetussa seoksessa ≥ 0,1 painoprosenttia.
- Pyritionisinkki; (T-4)-bis[1-(hydroksi-.kappa.O)pyridiini-2(1H)-tionaatti-.kappa.S]sinkki.
- Flurokloridonista (ISO); 3-kloori-4-(kloorimetyyli)-1-[3-(trifluorimetyyli)fenyyli]pyrrolidin-2-oni
- 3-(difluorimetyyli)-1-metyyli-N-(3′,4′,5′-trifluoribifenyl-2-yyli)pyratsoli-4-karboksamidi; fluksapyroksadi
- N-(hydroksimetyyli)akryyliamidi; metyloliakryyliamidi; [NMA]
- 5-fluori-1,3-dimetyyli-N-[2-(4-metyylipentan-2-yyli)fenyyli]-1H-pyratsoli-4-karboksamidi; 2’-[(RS)-1,3-dimetyylibutyyli]-5-fluori-1,3-dimetyylipyratsoli4-karboksanilidi; penflufeeni
- Iprovalikarbi (ISO); isopropyyli-[(2S)-3-metyyli-1-{[1-(4-metyylifenyyli)etyyli]amino}-1-oksobutan-2-yyli]karbamaatti
- Diklooridioktyylistannaani
- Mesotrioni (ISO); 2-[4-(metyylisulfonyyli)-2-nitrobentsoyyli]-1,3-sykloheksaanidioni
- Hymeksatsoli (ISO); 3-hydroksi-5-metyyli-isoksatsoli
- Imiprotriini (ISO); seuraavien reaktiomassa: [2,4-diokso-(2-propyn-1-yyli)imidatsolidin-3-yyli]metyyli(1R)-cis-krysantemaatti ja [2,4-diokso-(2-propyn-1-yyli)imidatsolidin-3-yyli]metyyli(1R)-trans-krysantemaatti
- Bis(α,α-dimetyylibentsyyli)peroksidi