THL puuttui vääriin alkoholitietoihin

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Thomas Karlsson on puuttunut harhaanjohtavan tiedon liikkeelläoloon alkoholin aiheuttamista kustannuksista.

Hänen mukaansa Panimoliitto on virheellisesti esittänyt, että alkoholi aiheuttaisi Britanniassa 4,4 miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle. Todellisuudessa kustannukset yhteiskunnalle ovat 21 miljardia puntaa (eli yli 26 miljardia euroa). Terveydenhuollon osuus on arviolta 3,5 miljardia puntaa eli noin 4,4 miljardia euroa.

Vertaillessaan alkoholista aiheutuvia kustannuksia Britanniassa ja Suomessa Panimoliitto on vertaillut Karlssonin mukaan täysin eri asioita.

-Kansainväliset vertailut ovat ylipäätään hyvin vaikeita sekä laskelmien eriperustaisuuden että palvelujärjestelmien erojen vuoksi, hän ilmaisee.

Suomessa alkoholin aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat noin 1,3 – 1,4 miljardia euroa vuosittain. Terveydenhuollon osuus tästä on 79 – 140 miljoonaa. Yhteensä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset alkoholista olivat 300 – 400 miljoonaa vuodessa vuonna 2013.

Jaa

Kommentoi