Kardiometabolisiin sairauksiin sisältyvät kardiovaskulaariset eli sydän- ja verisuonitaudit ja metaboliset eli aineenvaihduntataudit kuten 2-tyypin diabetes.

Nyt näiden tautien ja kahvin yhteyttä on tutkittu, ja saavutettu varsin mielenkiintoisia tuloksia. Tuloksia julkaistiin The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin sepelvaltimotautia, aivoverenkiertohäiriöitä ja tyypin 2 diabetesta.

Tutkimuksen mukaan kahvin tai kofeiinin kulutus kohtuullisella tasolla (päivittäin noin kolme kupillista) liittyi pienempään kardiometabolisen monisairastavuuden (CM) riskin kehittymiseen. Sillä saattaa olla merkittävyyttä myös kaikissa CM:n vaiheissa. Riskin pienentyminen oli huomattavaa, jopa 40-50 prosenttia.

Tutkijat korostavat, että lisätutkimukset ovat tarpeen sen selvittämiseksi, mitkä aineenvaihdunnan biomarkkerit selittävät kahvin, teen ja kofeiinin saannin ja CM:n välisen yhteyden.

Kardiometabolinen monisairastavuus on kasvava kansanterveydellinen huolenaihe. Aiemmat havainnoivat tutkimukset ovat viitanneet käänteisiin yhteyksiin kahvin, teen ja kofeiinin saannin sekä yksittäisten kardiometabolisten sairauksien riskien välillä; kuitenkin niiden yhteyttä CM:ään ja siihen liittyviin biologisiin markkereihin ei tunneta.

Tutkimusaineisto perustuu noin puolen miljoonan 37–73-vuotiaan tietoihin.