Suusta sisään ja peräaukosta ulos! Ja siihen väliin annos ihmisen ruuansulatusta, suolistomikrobeja ja suoliston hyvinvointia. Siinä lyhyesti kuvattuna Heurekassa tänään avautuneen Suoliston salaisuus -näyttelyn teema.

Vantaalaisen tiedekeskus Heurekan uusi näyttely perustuu Giulia Endersin kirjoittamaan ja Jill Endersin kuvittamaan kirjaan Suoliston salaisuus – kaikki kehomme keskeisestä elimestä.

Sisarusten tietokirja tunnetaan kansainvälisenä bestsellerinä, jota on myyty miljoonia kappaleita ja käännetty kymmenille kielille. Kirja kertoo kehomme keskeisestä ja usein aliarvostetusta elimestä asiantuntevan perusteellisesti, mutta hauskalla ja havainnollisella tavalla – kuten näyttelykin.

Näyttely valottaa suoliston toimintaa, paljastaa sen salaisuuksia sekä selittää ja auttaa ymmärtämään, miten voimme käyttää näitä tietoja voidaksemme paremmin.

Kun tarkastelemme suolistoa lähemmin, huomaamme, että se on paitsi älykäs myös tiheään asutettu. Suolistossamme elää tiedostamattamme miljardeja bakteereja ja tämä mikrobisto vaikuttaa koko elimistömme toimintaan ja jokapäiväiseen elämäämme – ei pelkästään fyysiseen, vaan myös psyykkiseen hyvinvointiimme.

Näyttelyssä on 25 kohdetta kolmella alueella: aluksi tehdään kierros ruoansulatuksen saloihin, sitten esittäytyy suoliston mikrofloora ja lopuksi tutkitaan suoliston hyvinvointia. Näyttelyssä voi muun muassa katsoa peilistä omien ruoansulatuselimien paikkoja, tutkia ihmisen anatomiaa 3d-mallin ja aitojen kuvien avulla sekä nähdä verenkierto- ja hermojärjestelmän yhteyden ruoansulatuselimistöön.

Esillä on myös oikea ihmisen ruoansulatuselimistö plastinoituna. Ruoansulatuskanavan sisälle pääsee kurkistamaan kapselikameralla kuvatun videon avulla. Näyttelyssä voi lisäksi opetella istumaan vessanpöntöllä suolistolle suotuisalla tavalla ja havainnoida kakan koostumusta. Ja lopuksi on mahdollisuus käydä pöntölle ystäviesi kanssa ja kuvata koko porukka näyttelyn kuvauspisteellä.

Mikä sitten on se oikea ja hyvä tapa kakata? Suoliston mutkaisuuden vuoksi tämä:

Polvet ovat korkeammalla kuin lonkat. Reikä lattiassa olisi siis oikein hyvä pytty. Koska reikiä ei länsimaissa tunneta, kakatessa jalat olisi hyvä pitää jakkaralla.

Suoliston salaisuus tiedekeskus Heurekassa 5.9.2021 saakka.