Elämme aikaa koronan jälkeen. Vuodet olivat monelle kova koettelemus, ja niistä jäi ”harmoniavelkaa” itselle, omalle psyykelle ja hyvinvoinnille.

Nyt elämme sotaisia aikoja. Epävarmuutta tuovat myös taloudelliset seikat. Lakot jylläävät. Kaikenlaisia ikäviä uutisia tuppaa eetteriin.

Uutiset valitettavan harvoin ovat positiivisia. Se on uutisten yleinen olemus, että ne kertovat realistisia asioita – ja negatiiviset asiat saavuttavat enemmän huomiota.

Kielteiset uutiset voivat kuitenkin vaikuttaa myös ihmisen mielialaan ja hyvinvointiin. Jos kielteiset uutiset saavat sinut voimaan pahoin ja ahdistavat sinua, lue mitä asiantuntijat ehdottavat. Asiasta kertoo Prevention-julkaisu.

Jos ahdistus kielteisten uutisten vuoksi jatkuu pitkään eikä lievity alla olevilla keinoilla, on tärkeää hakea apua ammattilaisilta, kuten psykologilta tai psykiatrilta. He voivat tarjota sinulle yksilöllistä tukea ja hoitoa ahdistuksen hallintaan. Alla kuusi vinkkiä.

  1. Vähennä uutisten katselua tai lukemista, erityisesti jos huomaat, että ne vaikuttavat negatiivisesti mielialaasi. Voit esimerkiksi asettaa itsellesi ajanrajoituksia uutisten lukemisen suhteen, tai lueskella vaikka harrastuksiin tai lemmikkeihin tai muuhun ei-niin-päivänpolttavaan liittyvää uutisointia.
  2. Ympäröi itsesi positiivisilla asioilla, kuten harrastuksilla, ystävien ja perheen kanssa vietetyllä ajalla, musiikilla tai luonnossa liikkumisella. Positiivisiin asioihin keskittyminen voi auttaa tasapainottamaan mielialaasi.
  3. Kokeile erilaisia stressinhallintatekniikoita, kuten syvähengitystä, meditaatiota, joogaa tai progressiivista lihasrentoutusta. Näiden harjoitusten avulla voit oppia hallitsemaan ahdistustasi paremmin.
  4. Tunnista omat tuntemuksesi ja ajatuksesi kielteisiä uutisia kohtaan. Hyväksy tunteesi ja anna itsellesi lupa tuntea ne. Joskus pelkästään tietoinen lähestymistapa voi auttaa vähentämään ahdistusta.
  5. Jaa tunteitasi ja ajatuksiasi luotettavien ystävien, perheenjäsenten tai ammattiauttajan kanssa. Jos kielteiset uutiset ahdistavat sinua jatkuvasti, keskustelu ammattiauttajan kanssa voi tarjota sinulle lisätukea ja työkaluja ahdistuksen käsittelemiseen.
  6. Huolehdi perustarpeistasi, kuten riittävästä unesta, terveellisestä ruokavaliosta ja säännöllisestä liikunnasta. Näiden asioiden pitäminen kunnossa voi auttaa vahvistamaan mieltäsi ja kehoasi vastaamaan paremmin stressiin.