UUTUUSKIRJAT Miten ravinto ja elintavat vaikuttavat vatsan ja suoliston hyvinvointiin? Miten vähentää lääkehaittojen vaikutusta ruoansulatukseen ja ravitsemustilaan?

Muun muassa näitä dilemmoja pohtii farmasian tohtori Johanna Räikkösen uutuusteos Voiko vatsasi hyvin? – Ruoansulatuskanavan hyvinvointi lääkehoidon aikana (Viisas Elämä 2023.)

-Turvotus, kivut, pahoinvointi, närästys, ummetus, ilmavaivat ja monet muut mahasuolikanavan ongelmat häiritsevät toistuvasti elämänlaatua ja jopa toimintakykyä. Elämäntapojen ja ravitsemuksen merkitys vaivojen taustalla on yleisesti tunnistettu. Sitä vastoin lääkkeiden vaikutukset ruoansulatuskanavan häiriöihin ja vaivoihin ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle, vaikka lääkkeiden yleisimpiä haittavaikutuksia ovat juuri vatsan ja suoliston oireet, painottaa Räikkönen.

Räikkönen pyrkii kirjassaan lisäämään ymmärrystä siitä, miten elintavat, ruokailutottumukset ja lääkitykset vaikuttavat suolistoterveyteemme ja tätä kautta hyvinvointiimme. Lääkehoito, kuten vaikkapa antibiootit hyvin tunnetusti, voi monella tavalla häiritä ruoansulatuskanavan tervettä tasapainoa.

Teos on suunnattu niin lääkkeiden käyttäjille, omaisille, terveydenhoidon ammattilaisille kuin kaikille ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta kiinnostuneille.

Johanna Räikkönen on farmasian tohtori, joka on toiminut yli kymmenen vuotta muun muassa yliopistotutkijana, terveydenhuollon aikuiskouluttajana sekä apteekkiproviisorina.

Kuvissa kirjan kansi ja tekijä.

Kansi: Jonna Nisu