Pizzaa ei tulisi syödä suoraan sen pahvisesta kuljetuslaatikosta. Sitä ei myöskään kannattaisi säilyttää laatikossa pitkään. Varsinkin äitien ja lasten tulisi olla varovaisia.

Syynä on kemikaalivaara. Laatikosta voi irrota haitallisia yhdisteitä.

Kyse on perfluoratuista yhdisteistä, joita on löydetty pizzalaatikoista esimerkiksi Tanskassa. Suomessa valmistajat kiistävät käyttävänsä kemikaaleja, mutta laatikoita ei tutkita kunnolla. Näin ollen osa suomalaisistakin laatikoista voi sisältää haitallisia kemikaaleja.

Asia käy ilmi Ylen tekemästä laajasta selvitysjutusta.

Pitoisuudet ovat sinänsä verrattain pieniä. Kemikaalien vaikutusta ihmiseen ei kuitenkaan tunneta, samoin kuin ei myöskään haittarajoja. Suomeen tuodaan miljoonia pizzaboxeja esimerkkksi Turkista ja Kiinasta.

–Muualta tulevissa laatikoissa riski on olemassa, Suomen aaltopahviyhdistyksen puheenjohtaja Eija Jokela sanoo Ylelle. Haittaa ei kuitenkaan katsota olevan lyhytaikaisessa kuljettamisessa.

Tanskassa viranomaiset ovat löytäneet yhdisteitä omissa tutkimuksissaan. Ongelmana on juuri se, ettei varsinaista rajaa haitallisuudelle ole olemassa. Suomessa valvontaa ei ole. Erityisesti odottavien äitien ja lasten tulisi välttää alitstumista perfluoratuille yhdisteille, tanskalaiset ohjeistavat.

Uusia ale-tuotteita Reima täynnä – klikkaa heti ostoksille