Kaupallinen yhteistyö / CURA of Sweden

Uni on elpymisen, kehityksen ja hyvinvoinnin lähde, mutta nykyään joka kolmas aikuinen teollisuusmaailmassa nukkuu alle kahdeksan tuntia unta yössä. Matthew Walker, Yhdysvaltojen Berkeleyn yliopiston neurotieteiden professori ja yksi maailman johtavista unentutkimuksen asiantuntijoista, uskoo, että uni on yhtä tärkeä osa terveyttä kuin liikunta ja ruoka.

Alle kuuden tai seitsemän tunnin yöunet lisäävät masennuksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän riskiä, ​​mutta Matthew Walker korostaa erityisesti kognitiivisten muistihäiriöiden ja unen välistä yhteyttä.

– Tutkimus osoittaa, että huono uni aiheuttaa suuren riskin ja liian pieni tai huono uni häiritsee ja heikentää päätöksentekoa sekä oppimiskykyä, kertoo ruotsalaisen CURA of Sweden Ab:n tuotekehitysjohtaja ja uniasiantuntija Filip Andersson. Yritys on kehittänyt ja myynyt painopeittoja vuodesta 2017 lähtien.

Syvä uni on tärkeää aivojen puhdistumiselle

Uni koostuu REM-unesta, jolloin näemme unia sekä NREM-unesta, syvästä unesta. Molempien vaiheiden riittävät jaksot määrittelevät hyvän unen.

Matthew Walker korostaa kuitenkin NREM-unta muistihäiriöön liittyvänä riskitekijänä. NREM-unen aikana aivot puhdistuvat haitallisista aineista ja proteiinista, beeta-amyloidista, joka on Alzheimerin taudin perusta. Tässä aivojen gliasoluilla on keskeinen rooli, koska syvässä unessa ne kutistuvat ja luovat tilaa hermosolujen välille. Nukkumisen aikana aivo-selkäydinneste erittyy solujen väliin ja huuhtelee kuonatuotteet pois. (juttu jatkuu)

Matthew Walker ja hänen tutkimusryhmänsä ovat huomanneet valtimonrasvoittuman lisääntyvän niillä, jotka eivät saa tarpeeksi unta, mikä on vakuuttanut hänet siitä, että unen laadusta voi tulla kognitiivisten muistihäiriöiden biomarkkeri.

Hän korostaa myös, että unentarve on yhtä suuri iästä riippumatta. Kauan luultiin, että vanhusten ei tarvitse nukkua niin paljon, mutta on enemmänkin kyse siitä, että unirytmi muuttuu iän myötä.

Niille, jotka haluavat nukkua paremmin, säännölliset nukkumaanmeno- ja herätysajat ovat erittäin tärkeitä kehon unen säätelykyvyn kannalta. Toinen vinkki on välttää liikuntaa liian myöhään illalla tai käydä lämpimässä kylvyssä ennen nukkumaanmenoa.

– Ole varovainen kofeiinin suhteen. Se kiinnittyy samoihin aivojen reseptoreihin kuin adenosiini. Adenosiini kerääntyy kehoon päivällä ja antaa unisignaaleja keholle noin 12 tunnin kuluttua. Kofeiini vähentää adenosiinin vaikutusta ja koska sen puoliintumisaika on noin kuusi tuntia, myöhään päivällä tapahtuva kahvin juonti vähentää kehon väsymyksen tunnetta.

Painopeitto auttaa nukkumaan paremmin

Painopeitto auttaa useimpia nukkumaan paremmin. Painopeittoja on käytetty noin kymmenen vuoden ajan terveydenhuollossa.

Painopeiton vaikutus perustuu syvän paineen simulointiin (DPS), jossa peiton paino ja rakenne aikaansaavat lujan syleilyn, mikä auttaa kehoa rentoutumaan. (juttu jatkuu)

– Se toimii kuin hieronta. Paino vaimentaa sympaattista hermostoa, joka kytketään päälle stressin aikana. Samanaikaisesti parasympaattisen hermoston aktiivisuus lisääntyy, mikä aiheuttaa rauhoittavan vaikutuksen ja helpottaa nukahtamista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että painopeitolla on vaikutusta sekä uni- että ahdistuneisuusongelmiin.

CURA of Sweden tekee parhaillaan yhteistyötä Uppsalan yliopiston kanssa tutkimuksessa, jossa selvitetään painopeittojen käytön suhdetta uneen ja rentoutumiseen liittyvien hormonien eritykseen.

– Tämä on ensimmäinen painopeitotutkimus, jossa tutkitaan hormonaalisia vaikutuksia. Uniongelmat ovat nousseet tärkeiksi terveyskysymyksiksi yhteiskunnassa ja liittyvät usein lisääntyneeseen stressiin.

Meidän tulisi nukkua paremmin, ja on ilahduttavaa, että monet kokevat CURA:n painopeittojen auttavan siinä.

Cura of Sweden tarjoaa Terveyden asialla -lukijoille -25% edun painopeitoista koodilla terveydenasialla25 verkkokaupassaan www.curaofsweden.com/fi.

Syötä koodi maksuvaiheessa ja järjestelmä laskee sinulle alennetun hinnan – Koska uni on terveyttä.