Astmaa? Ota influenssarokote NYT!

0

Kananmunalle allerginenkin voi ottaa influenssarokotteen, vaikka rokote kasvatetaan kananmunassa. Astmaatikot kuuluvat riskiryhmään, joille rokotusta suositellaan erityisesti.

Influenssakausi on alkamassa ja moni harkitsee influenssarokotteen ottamista. Asiantuntijoiden mukaan myös allergiset voivat ottaa pistoksena annettavan rokotteen ilman voimakkaan allergiareaktion pelkoa. Rokotteessa on kananmunasta peräisin olevaa ovalbumiinia äärimmäisen vähän, joten se ei aiheuta allergiareaktioita kananmuna-allergisille.

-Tutkimusten perusteella vain hyvin harva saa lieviäkään allergiaoireita rokotteesta. Kananmunalle allerginen voi siis ottaa rokotteen huoletta, kannustaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Influenssa voi olla vaarallinen  astmaatikolle

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että influenssa voi viedä astmaatikon sairaalahoitoon. Astmaatikolla on keuhkoputkissaan jatkuva tulehdustila, jota influenssa tai normaali flunssakin pahentaa. Siksi astmaatikot kuuluvat riskiryhmään, jolle influenssarokote annetaan terveydenhuollossa maksutta.

-Suosittelemme influenssarokotetta astmaa sairastaville sekä heidän läheisilleen. Astmaatikon on hyvä seurata kuntoaan flunssa- ja influenssakaudella tarkasti muutenkin. Jos olo alkaa tuntua flunssaiselta tai jos astma alkaa oireilla, lisää astman hoitavaa lääkettä heti lääkärin ohjeiden mukaan, ohjeistaa allergianeuvoja Marjo Tähtinen Allergia- ja astmaliitosta.

Jaa

Kommentoi