Hiv-tukikeskuksen ja Suomen Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset partioivat Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa lauantaina 17.10. klo 11–17. Järjestöt tarjoavat seksuaaliterveysneuvontaa ja jakavat kondomeja matkailijoille. Lisäksi raja-asemalla järjestetään ”pop-up hiv-pikatestausta”.

Maksuttomaan ja nimettömään hiv-pikatestiin pääsee raja-aseman läheisyyteen parkkeeratussa liikkuvassa yksikössä. Käytössä on hiv-pikatesti, joka antaa tuloksen 60 sekunnissa.

Turvaseksipartioinnin tarkoituksena on herättää keskustelua matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn merkityksestä, lisätä vastuullista seksikäyttäytymistä erityisesti Venäjän-matkailijoiden keskuudessa ja rohkaista matkailijoita hakeutumaan hiv-testiin.

Thaimaasta, Venäjältä ja Virosta…

Puolet suomalaisten hiv-tartunnoista on saatu ulkomailla. Lähes kaikki matkailutartunnat saadaan suojaamattoman seksin välityksellä, ja eniten niitä on todettu heteromiehillä.

Viime vuosina eniten tartuntoja on tullut Thaimaasta, mutta merkittävä osa tartunnoista tulee myös Venäjältä ja Virosta. Näissä maissa hiv on noin kymmenen kertaa yleisempi kuin Suomessa.

Hivin tarttuvuuteen vaikuttaa myös se, että kohdemaissa kaikilla tartunnan saaneilla ei ole mahdollisuutta toimivaan lääkitykseen, jolla on mahdollista estää hivin tarttuminen suojaamattomassa seksissä. Venäjällä elää tilastojen mukaan noin miljoona hiv-tartunnan saanutta, mutta paikallisten hiv-asiantuntijajärjestöjen mukaan todellinen määrä saattaa olla moninkertainen.

Hivin lisäksi matkailijat saavat myös muita seksitautitartuntoja. Puolet suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista tuodaan ulkomaanmatkoilta. Kuppatartuntoja saadaan etenkin Baltian maista ja Venäjältä.

Seksuaaliterveysneuvontaa rajanylittäjille

Turvaseksipartiointia ja hiv-pikatestausta järjestetään Vartiuksen raja-asemalla ensimmäistä kertaa.

-Suomalaiset saavat joka vuosi useita tartuntoja Venäjältä, jossa hiv-tartuntojen määrä on huolestuttavasti noussut viime vuosina. Iskulauseemme ”Kondomi on hyvä matkavakuutus” muistuttaa matkailijoita, että seksitaudeilta suojautuminen on tärkeä keino huolehtia omasta terveydestä matkaillessa, toteaa Hiv-tukikeskuksen Oulun toimipisteen suunnittelija Mervi Valjus.

-Tärkeää on myös hakeutua hiv- ja muihin seksitautitesteihin, jos on ollut suojaamatonta seksiä matkan aikana. Suomessa noin puolet hiv-tartunnoista todetaan vasta silloin, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa ja heidän joukossaan on varmasti myös matkalla tartunnan saaneita, Valjus lisää.

Järjestöt partioivat 13.–17.10. myös Helsinki-Vantaa-lentokentän juna-asemalla, Helsingin matkustajalaivasatamissa sekä Jyväskylän lentokentällä.