Suomalainen bioalan startup-yritys BioCare Finland on solminut yhteistyösopimuksen norjalaisen yrityksen kanssa. BioCare lanseeraa ensimmäisenä maailmassa BioCare Omega-3-lohiöljyn, joka tulee olemaan tuorein saatavilla oleva Omega-3-valmiste.

Tuotteet nimittäin valmistetaan sataprosenttisesti norjalaisesta merilohesta hyödyntäen patentoitua menetelmää. Siinä arvokas lohiöljy otetaan talteen vain muutaman tunnin sisällä lohen pyytämisestä.

Tuotantoprosessi eroaa merkittävästi muiden Omega-3-valmistajien käyttämistä menetelmistä. Biocaren prosessi kestää aina enintään 24 tuntia, kun perinteiset kalaöljyt valmistetaan 3–4 kuukautta kestävän prosessin aikana.

-Monissa tuotteissa raaka-aineena käytettävä öljy ei ole sataprosenttisesti peräisin kaloista, vaan esimerkiksi äyriäisistä tai planktonista. Biocaren lohiöljyyn ei lisätä valmistusprosessin aikana mitään ainesosia. Näin niiden vaikuttavuus on tehokkainta, Kimmo Jokinen BioCare Finlandista toteaa.

-Uusi ainutlaatuinen valmistusmenetelmä säilyttää lohiöljyn alkuperäisen molekyylirakenteen ja luontaiset rasvahapot, sillä valmistuksessa ei käytetä lainkaan keittämistä tai raaka-aineiden prässäystä. Hyödynnämme entsyymien erotteluteknologiaa, joka solubilisoi kalan ja mahdollistaa öljyjen täydellisen erottamisen toisistaan jo hyvin alhaisissa lämpötiloissa. Prosessin avulla estetään myös tuotteen hapettuminen.

Uusi valmistusmenetelmä takaa hyvin puhtaan lohiöljyn, joka on lähes mautonta ja hajutonta.

-Biocaren lohiöljy valmistetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, ja kaikki lohemme tulevat vastuullisilta toimittajilta. Kuljetusten minimoimiseksi tuotantolaitoksemme sijaitsevat lähellä kalankasvattamoja. Lisäksi hyödynnämme ostamamme lohen lähes kokonaisuudessaan ja jalostamme lohituotteita niin elintarvike- kuin eläinteollisuudelle, Jokinen sanoo.

Mitä hyötyä on Omega-3-rasvahapoista?

Elimistömme ei voi valmistaa Omega-3-rasvahappoja itse, vaan niiden saanti täytyy turvata ravinnon tai ravintolisän avulla.Omega-3 rasvahappojen terveysvaikutuksia alettiin tutkia 1980-luvulla, kun tutkijat havaitsivat väestöryhmiä vertaillessaan käänteisen yhteyden runsaasti kalaa sisältävän ravinnon ja sydän- ja verisuonitautien riskin välillä.

Myöhemmissä tutkimuksissa on saatu viitteitä, että Omega3-rasvahapot vaikuttavat myönteisesti muun muassa muistiin ja oppimiseen, ihon ja silmien terveyteen sekä mielenterveyshäiriöihin. Omega-3 -rasvahappojen on lisäksi esitetty suojaavan elimistöä erilaisilta rappeutumisprosesseilta