Kyyt heräsivät – faktatietoa puremasta

1

Kyykäärmeet ovat taas täällä.

Kyy on myrkyllinen, kuten tiedetään, mutta harvoja se pääsee puraisemaan. Kyynpuremaan sisältyy kuitenkin paljon virheluuloja. Tässä oikaistakoon niistä muutama.

Kyyn myrkky on vaarallista.

OIKEIN JA VÄÄRIN. Purema ei yleensä ole vaarallinen terveelle, aikuiselle ihmisille. Lapset ja vanhukset ovat kuitenkin tässä yhteydessä poikkeus. Oireina on yleensä pistoskohdan turpoamista, ihon tummentumista, pahoinvointia, heikotusta ja päänsärkyä.

Jos kyy puree, riittää että ottaa kyytabletin.

VÄÄRIN. Kaikkien tulee purruksi tultuaan hakeutua lääkärin hoitoon. On vältettävä liikkumista ja erityisesti puremakohdan liikuttamista ettei myrkky leviä.

Kyypakkaus auttaa.

OIKEIN JA VÄÄRIN. Kyypakkaus sisältää tulehdusreaktiota lievittävää hydrokortisonia eli kortisolia. Sen ottamisen tervehdyttävistä vaikutuksista ei ole tutkimusnäyttöä, joten se ei poista tarvetta hakeutua lääkäriin.

Kyyn puremaan voi kuolla.

OIKEIN. Kyllä voi, jos huonosti käy. Yleensä henkilö on vakavasti allerginen ja herkkä. Viimeksi näin tapahtui noin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Lapsille ja vanhuksille purema on yleensä vaaralisempi.

 

Jaa

1 kommentti

  1. Kun menet lääkäriin, niin ei uskota että kyy on purrut. Kokemusta on ja kyseessä oli vielä lapsi, eikä kukaan nähnyt käärmettä, eikä kolmevuotias vielä osannut selittää, miksi jalka oli kipeä, turvonnut ja sinipunainen. Löytyi myös puremajälki, mutta kun” ei niitä käärmeitä nyt niin paljoa ole ja ne pakenevat ihmistä” sanottiin. Oli siinä mummi ihmeissään, kun tiesi varmasti mikä lapsen jalkaa vaivasi. Onneksi puri sukan läpi ja viikon päästä jalka oli jo jokseenkin normaali.

Kommentoi