Asunnottomuuden taustalla voi olla sisäilmasta sairastuminen

0

Hengitysliitto muistuttaa Asunnottomien yön alla, että myös sisäilmasta sairastuminen lisää asunnottomuutta.

Rakennusten home- ja kosteusongelmat ovat lisänneet sisäilmasta sairastuneiden vaikeuksia löytää sisäilmaltaan sopiva asunto. Hengitysliitto perääkin toimia sairastuneiden asunnottomuuden ehkäisemiseksi.

-Monet sisäilmasta sairastuneet joutuvat asumaan väliaikaisesti sukulaisten tai ystävien luona tai nukkumaan esimerkiksi parvekkeella. Pahimmassa tapauksessa sairastunut joutuu jatkuvaan muuttokierteeseen, kun sisäilmaltaan sopivaa asuntoa ei löydy, kertoo Hengitysliiton suunnittelija Sari Mäki.

Muuttokierteessä tavaroiden ja huonekalujen säilyttäminen muodostuu ongelmaksi. Niitä ei kannata viedä uuteen asuntoon, ennen kuin se on todettu sisäilmaltaan sopivaksi. Toisaalta monet eivät pysty ottamaan mukaansa homeongelmaisen asunnon irtaimistoa, koska tavarat aiheuttavat oireita. Muuttokierteessä olevan talous on tiukoilla, ja vakaastakin taloudellisesta tilanteesta lähteneen varat voivat huveta asuntojen takuuvuokriin, päällekkäisiin vuokriin, asuntolainan korkoihin ja uuteen irtaimistoon.

-Sisäilmasta sairastuneiden asunnottomuuden ehkäisemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä viranomaisten välillä. Asunnottomuuden uhan alla oleville tai asunnottomiksi joutuvien turvaksi kunnilla tulisi olla sisäilmaltaan hyvää hätämajoitusta, Mäki vaatii.

Muuttokierteeseen joutuneita auttaisi mahdollisuus koenukkua tai -asua vuokrattavassa asunnossa. Muutaman yön koenukkumisella sairastunut huomaisi, saako hän kyseisessä asunnossa oireita.

-Haluamme muistuttaa, että vastuu asunnon kunnossapidosta on omistajalla. Myös asukkaan tulee ilmoittaa välittömästi asunnossaan havaitsemistaan ongelmista isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle. Näin ennaltaehkäistään uusia home- ja kosteusongelmia,Hengitysliiton Mäki sanoo.

Jaa

Kommentoi