Lasten puhelinten käyttö koulussa on herättänyt vilkasta keskustelua julkisuudessa. Taustalla on tarve oppimis- ja työskentelyrauhan turvaamiseen sekä lasten suojeleminen liialliselta digihälyltä.

Diabetesliitto muistuttaa, että lapset ja nuoret käyttävät puhelintaan myös diabeteksensa hoidossa. Puhelinkielto opetustilanteessa ja välitunneilla johtaisi hankaliin tilanteisiin diabetesta sairastavilla lapsilla ja heidän perheillään.

Moni diabetesta sairastava lapsi ja nuori käyttää verensokerinsa seurannassa glukoosisensorointia. Tällöin lapsi tarkistaa verensokeritasonsa skannaamalla ihoonsa kiinnitetyn sensorin puhelimellaan useita kertoja päivässä. Insuliininpuutosdiabeteksen hoidossa verensokeritason tarkistaminen on välttämätön osa hoidonkokonaisuutta.

Lapsilla insuliinipumppuhoito on yleinen hoitomuoto, ja tietyt insuliinipumput toimivat yhdessä älypuhelinten kanssa siten, että insuliinin ateria- ja korjausannoksia annostellaan puhelimella. Vanhemmat voivat puhelimeen liitetyn etäseurannan avulla myös seurata lasten verensokerin tasoa koulupäivän aikana ja olla tarvittaessa yhteydessä lapsiin tai heitä tukeviin avustajiin.

Diabetesliiton mukaan hoidollisen puhelimen käytön on oltava aina mahdollista ilman erillisiä selvityksiä. Hallinnollista taakkaa ei pidä myöskään liiton mukaan lisätä
edellyttämällä lääkärintodistusta puhelimen käytölle.