Asiakkaan valinnanvapaus voi toteutua sote-uudistuksessa esimerkiksi palvelusetelin avulla. Tämä merkitsee esimerkiksi fysioterapian asiakkaalle valinnanvapauden lisäksi myös vastuuta. Palvelun hinta ei nimittäin ole tae palvelun parhaasta mahdollista laadusta ja hoitotuloksesta.

Asiakkaan pitää jatkossa kyetä omatoimisesti valitsemaan paras ja tehokkain palveluntuottaja. Palvelun halpa hinta saattaa houkuttaa, mutta pelkän hinnan perusteella tehty valinta ei takaa parasta mahdollista laatua ja hoitotulosta.

-Palvelujen laatukriteereitä säätelevä laki ei ole asiakkaan kannalta riittävä. Säädösten lisäksi tarvitaan luotettavaa, läpinäkyvää ja vertailukelpoista etukäteistietoa palvelujen sisällöstä ja tuloksellisuudesta, painottaa Suomen Fysioterapeutit ry:n varapuheenjohtaja Reetta Tuomisto, joka on myös Akavan yrittäjien edunvalvontajärjestön hallituksen jäsen.

Tukea päätöksentekoon?

Tuomisto näkee, että terveydenhuollon asiakkaiden tulee saada alan ammattilaisilta tukea valintapäätösten tekemiseen. Fysioterapeutit ja muut kuntoutusalan ammattilaiset voivat ohjata asiakkaita turvallisten ja oikea-aikaisten palveluiden piiriin.

Suomen Fysioterapeutit ry on sote-uudistuksessa huolissaan erityisesti vaativan kuntoutuksen asiakkaista, joiden kuntoutuksen Kela nyt pääosin kustantaa.

-Palveluseteli ei ole patenttiratkaisu kaikkeen valinnanvapauteen. Palvelusetelin sijaan kannatamme henkilökohtaisen budjetoinnin mahdollisuutta, joka ohjaa aidosti ja tutkitusti palveluostoja asiakkaan omien tarpeiden mukaisesti, sanoo varapuheenjohtaja Reetta Tuomisto.