Kaupallinen yhteistyö: Jalovesi Oy / Vedensuodatinkauppa.fi
Puhdas vesi ei ole aina itsestäänselvyys. Mökeillä ja omakotitalouksissa vesiasiat ovat enemmän ihmisten ajatuksissa, mutta nykypäivänä myös kaupunkien kerrostalotalouksissa halutaan nauttia entistä parempaa vettä.

Mikkeliläinen Jalovesi Oy on jo vuosikausia parantanut suomalaisten ”vesiaviollista suhdetta”.

Tänä päivänä vedenpuhdistus on helppoa ja edullisempaa kuin koskaan. Jaloveden laitteilla saa puhdasta vettä niin pieneen kuin isompaankin tarpeeseen.

Kerrostaloasujatkin ovat heränneet

-Vaikka vesi olisi kuinka kirkasta, siinä voi piillä epäpuhtauksia, toteaa mikkeliläisen Jalovesi Oy:n toimitusjohtaja Seppo Simpanen. (Juttu jatkuu kuvan alla.)

Jaloveden erinäisillä suodatinratkaisuilla voidaan parantaa niin mökin kaivo- tai järvivettä kuin hanavettä kerrostaloissa.

-Jos vesi maistuu kloorilta, niin siihen moni hakee meiltä apua, Simpanen toteaa kaupunkiasujien vitsauksesta.

Jalovesi edustaa maailmankuuluja Doultonin tuotteita. Ne valmistetaan Englannissa, ja niillä on jo parin sadan vuoden historia.

Vesihanaan liitettävät Doulton-vedensuodattimet on Simpasen mukaan helppo asentaa itse ilman putkimiestä. Suodatinlaitteen mukana tuleva poresuutin vain vaihdetaan hanassa olemassa olevan poresuuttimen tilalle.

-Kaivovedestä laitteella suodatetaan bakteereita, viruksia, pieneliöitä, humusta, rautaa, mangaania, raskasmetalleja, rikkivetyä ja irtonaista likaa. Laitteen käyttö parantaa veden hajua, makua ja väriä, Simpanen ohjeistaa.

Järvivedestä suodattuu näiden lisäksi myös raskametalleja. Sinilevää vedessä ei saa olla, siihen Doulton ei ole ratkaisu.

-Hanaveden hajun ja maun parantamiseen Doulton sopii myös. Se poistaa vedestä esimerkiksi lääkejäämiä, klooria, mikromuoveja ja putkistosta irtoavaa likaa sekä varmistaa veden laadun bakteerien osalta, Simpanen toteaa.

Vedenpuhdistus ei vaadi miljoonia

Mitä puhdas vesi sitten maksaa?

Hanaan liitettävä suodatinjärjestelmä on varsin edullinen. Jalovesi markkinoi näitä erivärisiä Doulton-suodattimia verkkokaupassaan alkaen 135 eurolla (kuvassa alla, juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Filtadapt Doulton Pöytäsuodatin

Vedensuodatinjärjestelmän voi asentaa kuitenkin myös tiskipöydän alle.

Tällaisessa piiloon asennettavassa vedensuodatuslaitteessa tiskipöydälle näkyviin tulee ainoastaan hana puhtaalle ruoka- ja juomavedelle. Vesi suodatinlaitteelle ”ryöstetään” tiskipöydän alla hanalle menevästä kylmävesiputkesta. Doulton Purifer 3 -vedensuodattimella saadaan puhdasta ja maukasta juomavettä niin kaivo-, järvi- kuin hanavedestä. Sen hinta on vajaa 250 euroa. (Kuvassa alla, juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Vedensuodatin tiskipöydän alle

Ilman minkäänlaisia putkililiitoksia taas toimii kantovesisuodattimena toimiva Jalovesitorni (kuvassa alla, juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Jalovesitorni rst

Verkkokaupassa 199 euroa maksava Jalovesitorni toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että suodatettava vesi kaadetaan kantovesisuodattimen ylempään astiaan ja vesi valuu suodattimien läpi omalla painollaan. Alempaan astiaan kerääntyy puhdas suodatettu vesi.

Nelivaiheinen suodatus

Doulton on erikoistunut valmistamaan yhden vesipisteen vedensuodattimia, joiden suodatinpatruunoissa on keraaminen kuori. Doultonin keraaminen monivaihesuodatin suodattaa vettä nelivaiheisesti, Simpanen esittelee.

-Keraaminen ulkokuori suodattaa vedestä bakteereita ja pieneliöitä, muiden muassa Escheria coli (E. coli) -bakteerin suodatusvarmuus on 99,9998 prosenttia ja salmonellan poistotehokkuus vedestä on 99,99985 prosenttia. Lisäksi keraaminen ulkokuori poistaa vedestä 0,5 mikrometrin eli 0,0005 millimetrin kokoisen irtoaineen 99,99 prosentin tehokkuudella. Tällöin putkistosta irtoava lika ja mikromuovit tarttuvat suodatinpatruunan keraamiseen kuoreen, Simpanen sanoo.

Suodattimen keraamiseen ulkokuoreen on sidottu hopeaa, joka tappaa suodattimeen jääneet bakteerit ja pieneliöt. Hopea on sidottuna suodattimeen siten, että se ei pääse liukenemaan juomaveteen.

Aktiivihiilikerros taas poistaa vedestä orgaanisia aineita sekä parantaa veden hajua, makua ja väriä. Aktiivihiili poistaa vedestä klooria, rikkivetyä, humusta ja rautaa. Ioninvaihtomassa poistaa vedestä raskasmetalleja.

-Hanaan asennettaviin vedensuodattimiin on mahdollista valita suodatinpatruuna, jossa on lisäksi ytimessä vielä suodatusmassaa. Se poistaa vedestä kalkkia, Simpanen muistuttaa.

Puhdasta vettä ei ole koskaan aiemmin saanut näin edullisesti ja helposti. Täältä pääset Jalovesi Oy:n sivuille, josta voit lukea tarkemmin tuotteista, suodattamisesta ja siihen liittyvistä tutkimuksista ja täältä heidän ylläpitämäänsä verkkokauppaansa Vedensuodatinkauppa.fi, jossa voit tehdä ostoksia.