Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan vuonna 2014 noin 9,6 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja 1,5 miljoonaa kuoli tautiin. EU:n alueella tuberkuloosiin sairastui samana vuonna lähes 60 000.

Suomessa tuberkuloositapausten määrä on viime vuosina pysynyt lähes samana. Vuonna 2015 todettiin 271 uutta tapausta. Lähes puolet näistä todettiin muualla kuin Suomessa syntyneillä ja potilaiden keski-ikä oli 52 vuotta. Sairastuneista 12 oli lapsia.

Lääkkeille vastustuskykyisten tuberkuloositapausten määrä on lisääntynyt. Vuoden 2015 aikana havaittiin kahdeksan monilääkeresistenttiä tapausta, joista yksi oli erittäin laajasti lääkeresistentti.

Turvapaikanhakijoiden osuutta kaikista tuberkuloositapauksista ei pystytä varmuudella laskemaan. Kaikki tuberkuloositapaukset ilmoitetaan tartuntatautirekisteriin, mutta tietoa henkilön maahanmuuton syystä ei rekisteröidä. Viime vuonna 32 tapausta todettiin henkilöillä, joilla ei ollut suomalaista henkilötunnusta, ja näistä valtaosa on todennäköisesti turvapaikanhakijoita.

Lähde; Terveyden ja hyvinvoinnin laitos