Helsinkiläinen Patrick Wikblad kertoo työrupeamansa jälkeen ajatelleensa käyvänsä julkisessa käymälässä.

Näky oli järkyttävä. Epäsiisteys ei ollut ainut asia mitä hän havaitsi. Huumeneuloja oli joka puolella. Näin Wikblad kertoi somessa:

-Aamuisen pysäköinninvalvontakierroksen jälkeen olisin halunnut käydä ilmaisessa yleisökäymälässä. Lähin oli Rautatientorin yleisökäymälä. Avattuani oven huomasin jälleen kerran kuvottavan ja shokeraavan tilanteen. Näistä käymälöistä on keskusteltu siitä asti kun ne kokeiluluontoisesti muutettiin maksuttomiksi. Nyt kun lähes kaikki käymälät on uudistettu, maksullisuus ei varmaankaan ole palautettavissa. Jotain pitäisi kuitenkin tehdä. Tällaisten epävirallisten piikityshuoneiden ylläpitäminen ei taida olla maailman toimivimman kaupungin strategiaa.

Voit katsoa kuvat painamalla kuvan oikeassa laidassa olevaa nuolta.

Aiheesta kirjoitti tänään Iltasanomat, joka on haastatellut Helsingin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkitekniikkayksikön projektipäällikköä Ari-Pekka Muilua.

-Huumeidenkäyttö on voimakkaasti lisääntynyt kaupungin citykäymälöissä, ja se näkyy esimerkiksi näin. Siivotessa paikat laitetaan kuntoon, mutta jos vessaan tulee porukkaa ruiskujen kanssa, on paikka siinä kunnossa seuraavaan ylläpitokierrokseen asti, hän kommentoi lehdelle. Vessat siivotaan kaksi kertaa päivässä.

Iltasanomien mukaan kaupungin cityvessoista tuli ilmaisia viisi vuotta sitten.

Maksullisuus tai käymälöiden osittainen sulkeminen yöaikaan voisivat helpottaa käymälöiden pitämistä siistinä, mutta ne taas vesittäisivät käymälöiden idean.