Yhä useampi selviytyy syövästä, jopa kaikkein tappavimmista syövistä, kuten maksa- ja keuhkosyövistä, arvioidaan juuri julkistetussa maailman suurimmassa väestöpohjaisessa CONCORD-3-tutkimuksessa.

Lääketieteen julkaisussa, Lancetissa pari päivää sitten julkaistu tutkimus kattaa maat, joissa asuu kaksi kolmasosaa maailman väestöstä. Syövästä selviytyminen vaihtelee runsaasti eri maissa, erityisesti tietyissä lasten syövissä. Suomi kuuluu kahdeksan parhaan selviytyjämaan joukkoon.

Vaikka lasten aivokasvaimista selviytyminen on parantunut monissa maissa, viiden vuoden elossaololuvut ovat kaksi kertaa suurempia Tanskassa ja Ruotsissa (noin 80%) kuin Meksikossa ja Brasiliassa (alle 40%) vuonna 2010-2014 diagnoosin saaneilla lapsilla.

 -Maailman syöpäpäivänä 4.2. voimme iloita Suomen elossaololuvuista, jotka ovat maailman parhaimmistoa. Arvioinnin kannalta tärkeä merkitys on kansallisella syöpärekisterillä, jonka avulla saadaan tietoa potilaiden selviytymisestä koko Suomessa, muistuttaa Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksen, Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Syövästä selvitään parhaiten täällä

Parhaiten syövistä on selviydytty viimeisten 15 vuoden aikana Suomessa, Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Suomessa rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 89 prosenttia, joka on Islannin ja Norjan ohella Euroopan suurin. Yleisimmistä syöpätaudeista Suomessa selvittiin hyvin myös eturauhasen syövästä (93 prosenttia) ja paksusuolen syövästä (65 prosenttia) .

Suomessa 2000-luvulla elossaololuvut ovat kasvaneet etenkin suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sekä ihomelanoomaan ja lymfoomiin sairastuneilla potilailla. Näissä syöpätaudeissa kasvua on ollut yli kolme prosenttiyksikköä.

Elossaololuvut ovat kasvaneet selvästi myös lapsilla, jotka ovat sairastuneet lasten yleisimpään syöpätautiin akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan. Näiden lapsipotilaiden viiden vuoden elossaololuku oli 95 prosenttia, joka oli toiseksi suurin Euroopassa.

Myös tappavimmista syövistä selviydytään

Vaikka haima-, maksa-  ja keuhkosyöpä ovat edelleen tappavimpia syöpiä, viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana elossaololuvut ovat kasvaneet merkittävästi monissa maissa. Suomessakin maksasyövän suhteellinen elossaololuku kasvoi seitsemästä prosentista kymmeneen prosenttiin kaikkien tapausten joukossa ja kymmenestä prosentista 15 prosenttiin jos diagnoosi oli varmennettu kudosnäytteen avulla.

Suomessa keuhkosyöpäpotilaiden elossaololuvut kasvoivat kaikkien potilaiden joukossa vain vähän (12 prosentista 13 prosenttiin) mutta varmennettujen tapausten osalta 17:sta 20 prosenttiin.

Haimasyöpä on edelleen hyvin kohtalokas kaikkialla maailmassa, ja viiden vuoden elossaololuku on tyypillisesti alle 15 prosenttia. Suomessa haimasyövän elossaololuvut ovat parantuneet neljästä prosentista seitsemään prosenttiin jos kaikki potilaat huomioidaan, mutta varmennetuissa tapauksissa yhdeksästä prosentista 18 prosenttiin.

CONCORD-3 tutkimus analysoi tietoja 322 syöpärekisteristä eri puolilta maailmaa ja vertaili potilaiden viiden vuoden suhteellisia elossaololukuja. Mukana oli kymmeniä miljoonia henkilöitä.