Kun päätä särkee ja niska on jatkuvasti jumissa, syytä etsitään helposti huonosta nukkuma-asennosta tai tuntikausien istumisesta tietokoneella.

Ongelma saattaa kuitenkin piillä myös hampaissa, sillä purentavirheet voivat säteillä ongelmia muuallekin kroppaan.

Yhteys hampaiden ja niskajumin välillä ei ole kaukaa haettu ajatus: hampaat ovat kiinni leuoissa ja leuat kiinni kallossa, joten virheellinen purenta voi rasittaa leukaniveliä sekä pään ja hartioiden lihaksia. Tästä ei ole vielä olemassa selkeää tutkimusnäyttöä, mutta osa jatkuvasta särystä kärsivistä saa apua hampaiden oikomisesta.

-Purentavirheet voivat johtua siitä, että hammasrivi on liian ahdas eli hampaat eivät mahdu hammaskaarelle. Hampaita voi myös puuttua tai niitä voi olla liikaa. Myös leuat voivat olla vääränkokoiset tai sijaita toisiinsa nähden väärässä paikassa, kertoo hammaslääketieteen tohtori, erikoishammaslääkäri Anu Kiukkonen Oral Hammaslääkäreiltä.

Purentavirhe voi aiheuttaa myös hampaiden yöllistä narskuttelua.

-Hampaiden narskuttelu ei välttämättä lopu, vaikka purenta hoidettaisiinkin kuntoon. Purennan hoitaminen voi kuitenkin lieventää oireita.

Korjaukset helpompia kasvuiässä

Purentavirheet kannattaa korjata monestakin syystä, sillä ne vaikuttavat muun muassa hampaiden kuntoon. Vaikka ongelma olisi vain esteettinen, korjaaminen voi parantaa merkittävästi elämänlaatua ja tyytyväisyyttä omaan ulkonäköön.

Hoitokeinot riippuvat siitä, millaisista ongelmista on kyse.

-Hampaiden asentoa hammaskaarella voidaan muuttaa oikomishoidolla niin, että ylä- ja alahampaat sopivat paremmin toisiaan vasten. Oikomiseen voidaan käyttää kiinteitä kojeita, jotka laitetaan joko hampaiden takapuolelle näkymättömiin tai huulen puolelle niin, että ne näkyvät hymyssä, erikoishammaslääkäri Anu Kiukkonen kertoo.

Lapsilla käytetään usein myös irrotettavia kojeita. Myös aikuisille on kehitetty hoitomuotoja, joissa käytetään irrotettavia läpinäkyviä kalvoja.

Vaativimmissa tapauksissa, joissa leuat sijaitsevat väärällä paikalla, hoitoon vaikuttaa se, onko potilas lapsi vai aikuinen. Lasten kohdalla hoito on helpompaa, sillä leukoja pystytään ohjaamaan oikeille paikoille kasvua hyödyntämällä. Aikuisten kohdalla sen sijaan pitää turvautua kirurgiaan.

-Hoidon jälkeen on tärkeää huolehtia ylläpitovaiheesta, jotta hampaat tottuvat uuteen paikkaansa. Pitää kuitenkin muistaa, että purenta muuttuu koko ajan eli muutoksia voi tulla myös hoidon jälkeen.

Julkinen vai yksityinen sektori?

Purentaongelmia voidaan hoitaa joko julkisella tai yksityisellä hammaslääkärillä. Sosiaali- ja terveysministeriöllä on suositukset purentapoikkeamista, jotka pitää hoitaa terveyskeskuksissa, ja julkisen puolen hoitoihin päätyykin noin kymmenen prosenttia lapsista ja nuorista. Lisäksi on lievempiä purentapoikkeamia, joita hoidetaan tarvittaessa yksityissektorilla.

-Jos omien hampaiden tai lapsen hampaiden tilanne mietityttää, kannattaa ehdottomasti varata aika omalle hammaslääkärille. Hän arvioi hoidon tarpeen ja tarvittaessa ohjaa eteenpäin erikoishammaslääkärille, sanoo Anu Kiukkonen Oral Hammaslääkäreiltä.