Suomen Mielenterveys ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeen soitettiin kesä- ja heinäkuun aikana yli 36 700 kertaa.

Vilkkainta oli heinäkuussa, jolloin puheluita tuli lähes 23 000. Tämä on suurin kuukausittainen soittojen määrä 49 vuoteen, eli kriisipuhelimen kaikkien aikojen ennätys.

Tilanne on tuttu ammattilaisille.

-Kesälomien aikana, etenkin heinäkuussa, puheluita tulee huomattavasti enemmän kuin muulloin. Monet apua tarjoavat palvelut ovat kesällä kiinni tai auki vain rajoitetusti. Kriisipuhelimen suomenkielinen linja on auki vuoden jokaisena päivänä ja yönä, mikä luo huolten keskelle olevalle turvaa. Keskusteluapua on saatavilla kellonajasta riippumatta, arkena ja juhlapäivänä, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter MIELI ry:stä.

Kaikkiin puheluihin ei pystytä resurssisyistä vastaamaan. Tämän vuoden heinäkuussa vastattiin joka viidenteen soittoon, mikä on 500 puhelua enemmän kuin viime vuonna.

Yleisimpiä keskustelun aiheita kriisipuhelimessa kesän aikana olivat ihmissuhdeongelmat. Myös arjessa selviytymiseen liittyvät aiheet korostuivat. Erityisesti apua haettiin parisuhdehaasteisiin, uupumukseen, opiskeluun ja työelämään liittyvissä ongelmissa.

Kriisipuhelimen uudet, soittajalle edullisemmat numerot otettiin käyttöön huhtikuussa. Samalla toimintansa aloitti uusi ruotsinkielinen linja, jonka päivystyksestä vastaa Pohjanmaan kriisikeskus Valo.

Krii­si­pu­he­lin suo­men kie­lel­lä

  • Numero 09 2525 0111 auki vuoden jokainen päivä ja yö
  • Avoinna arkisin klo 09.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00