Monen kesään kuuluu kuuma grilli ja riittävästi janojuomaa. Loman päätyttyä monen on myös vaikea lopettaa alkoholinkäyttöä. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että alkoholi vahingoittaa maksaa nopeasti ja ylipaino aiheuttaa rasvamaksan.

Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino ja alkoholi. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista ja rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Raju juominen voi johtaa maksasolujen rasvoittumiseen jo muutamassa viikossa, mutta lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan jossain vaiheessa. Jos juomista ei silloinkaan saa loppumaan, 10–20 prosentilla alkoholin käyttö johtaa maksan tulehdusreaktioon, joka voi pahimmillaan johtaa maksakirroosiin.

Suomalaisten uusi janojuoma, riemunkirjavat lonkerot, samoin kuin oluet ja siiderit ovat lisäksi varsinaisia kaloripommeja. Merkittävin rasvamaksan aiheuttaja onkin ylipaino. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.

–Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, terveystieteiden maisteri Hanna Eloranta.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tissuttelu jatkuu syksylläkin iltojen pimetessä. Alkoholinkulutuksen riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

– Alkoholin turvallista käyttömäärää ei voida kuitenkaan sanoa koskaan, sillä joillekin jo pienempi määrä alkoholia säännöllisesti on haitallisempaa esimerkiksi ylipainosta, geneettisistä syistä tai heikosta ravitsemuksesta johtuen, Eloranta jatkaa.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksalla on uskomaton kyky toipua saamistaan kolhuista, jos itseään tarttuu niskasta ajoissa. Hallittu laihdutus on rasvamaksan parasta hoitoa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee lopettamalla alkoholin käytön. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

– Jos putkea ei saa itse katkeamaan, tai alkoholi alkaa tuntua ongelmalta, kannattaa hakeutua esimerkiksi työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemalle, Eloranta neuvoo.

Näin pidät huolta maksastasi

– Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
– Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
– Varo virushepatiittia.
– Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
– Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
– Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.