Juha kertoi tarinansa sivustollemme. Hän sairasti peritoniitin viisi vuotta sitten.

..

Peritoniitti tarkoittaa vatsakalvon tulehdustilaa. Sairaus on vakava, ja sen komplikaatiot voivat pahimmillaan johtaa hoitamattomina kuolemaan. Aiemmin moni kuolikin vatsakalvontulehduksiin useammin. Kiitos nykyisen hoidon, se on harvinaisempaa.

Kaikki sai alkunsa viisi vuotta sitten. Porilainen Juha tunsi vatsakipua, joka voimistui päivän aikana.

-Yöllä piti lähteä ajamaan mökiltä 75 kilometriä päivystykseen Satakunnan sairaalaan, hän kertoo. -En silloin tiennyt, että auto saa olla parkissa kokonaisen viikon.

Tulehdusarvot olivat koholla. Vaikka päivystyksessä ei ollut yöllä ihmisiä, kaikki sujui verkkaiseen tahtiin. Tunnit kuluivat. Juhan tutki ulkomaalaistaustainen lääkäri. Kokeita otettiin.

-Jossain vaiheessa aamua sattui sen verran että pyysin päästä köllimään käytävällä olleeseen sänkyyn, Juha kertoo.

Tunnit kuluivat…

Tunnit kuluivat. Tuli päivä, tuli iltapäivä, tuli ilta.

-Olin ihan sumussa, enkä muista siitä mitään. Myöhemmin mietin että miten hemmetissä minä vain siellä makailin käytävällä ja homma kesti ja kesti.

Yhdeksän aikaan illalla, kun Juhan tulosta sairaalaan oli kulunut noin 18 tuntia ja hän oli vain maannut käytävällä, hän pääsi sermin taakse huoneeseen.

-Se oli jokin tarkkailutila. Kyllähän siinä lääkäri kävi kerran tai kaksi. Lopulta käytettiin magneetissakin. Mutta koska olin yli viisikymppinen, ei sitten osattu kaiketi heti arvella umpilisäkkeen tulehdusta, Juha mainitsee.

Oireet olivat epätyypillisiä. Juha ei tuntenut kipua nimenomaisesti kipua oikealla.

-Sitten he päättivät leikata ja ottivat minut osastolle. Sanottiin että aamulla leikataan ja yöllä saan kivunlievitystä. Sitä tarvitsinkin. En vielä silloin tiennyt, kun minuun pumpattiin piikkejä muutaman tunnin välein, että umpilisäkkeeni oli puhjennut.

Peritoniitti

Myöhemmin Juha on saanut kuulla, että kirurgi joka oli avannut Juha vatsan oli joutunut kutsumaan apuun pätevämmän ammattilaisen.

-Maha oli kuulemma täynnä mätää. Umpilisäke oli puhjennut. Minulla oli vatsakalvon tulehdus eli peritoniitti.

Juha viettikin sairaalassa tiputuksessa viikon. Mihinkään ei sattunut ja vaikka tulehdusarvot olivat kovia, ne olivat laskusuhdanteisia. Juha työskenteli läppärillä ja nautti sairaalassa olostaan, jos siitä nyt voi kukaan nauttia.

-Myöhemmin olen miettinyt että tapahtuiko siinä jotain virhettä, mutta en sitten tehnyt mitään kantelua. Olin kuitenkin aamuyöstä seuraavaan iltaan siellä käytävällä horroksessa. Se mietityttää, että eikö kukaan sitten voinut asiaa kiirehtiä tai nähnyt asian kiireellisyyttä. Lopulta sitten makasinkin yhteiskunnan kuormittajana kokonaisen viikon sairaalassa.