Avomaan kasvisten viljelijät luonnehtivat kasvisten laatua juuri nyt erinomaiseksi. Edelliskesään verrattuna olosuhteet ovat pysyneet kasvun kannalta suotuisina. Tuholaisvaurioiltakin on säästytty.

Kausi alkoi kesäkuussa viikon verran myöhässä, mutta pian juhannuksen jälkeen sato jopa ruuhkautui ja hinnat putosivat.

Nauti laadukkaista kasviksista

Kun katselee ympärilleen, kotimaisten kasvisten laatu ilahduttaa. Sen on kaunis kesä saanut aikaan. Kotitalouksien kannattaakin nyt tasata ruokabudjettia kasviksilla, koska hintataso on edelleen varsin kohtuullinen.

Kun perustaa ruokavalionsa esimerkiksi kaaleihin, juureksiin, sipuleihin, kurpitsoihin, perunaan ja muuhun lähellä kasvaneeseen, siitä kiittää niin kukkaro, terveys kuin ympäristökin.

Muista monipuoliset kaalit

Varhaiskaalikauden jälkeen keräkaali helposti unohtuu. Raikkaan kesäkaalin aika on nyt, ja pian myös syyskaalin.

Keräkaali kannattaa suikaloida ja siirtää vaikkapa porkkanaraasteen ja valkosipulin kanssa isoon lasitölkkiin, lisätä päälle rypsiöljyä sekä suolalla ja sokerilla maustettua etikkalientä. Tätä raikasta salaattia voi käyttää vähin erin erilaisten ruokien lisäkkeenä. Elokuun keräkaalista saa myös hyvät lohkot grillattaviksi tai uunissa paahdettaviksi.

Kaaleista Suomessa vähäiselle käytölle on jäänyt suippokaali. Juuri nyt sitä saa hyvin. Suippokaali on maultaan makeampi kuin muut kaalit. Se voi olla väriltään vihreä tai myöhemmin syksyllä purppura.

Suippokaali on löyhäkeräisempi kuin keräkaali. Säilyvyyden lisäämiseksi poista mahdollisesti nuhjaantuneet päällimmäiset lehdet. Suippokaali sopii miedon ja hieman makean makunsa vuoksi erinomaisesti erilaisiin salaatteihin ja hapankaaliksi.

Tartu välillä uudempiinkin tulokkaisiin

Tänä vuonna kesäkurpitsasadolle on riittänyt menekkiä. Ilmeisesti sitä on opittu käyttämään monin tavoin. Kesäkurpitsa sopii lähes kaikkeen ja reseptejä on netti pullollaan. Parhaaseen sadonkorjuun aikaan on hyvä tilaisuus tutustua myös vähän uudempiin kotimaassa kasvaneisiin kasviksiin.

Kannattaa kokeilla tuoretta valkosipulia, avomaan kurkkuja, kotimaisia latva-artisokkia, fenkolia, kyssäkaalia, maissia ja jo tuttuja parsakaaleja lähellä tuotettuina.