Pohjolan pelloilla, metsissä ja järvissä kasvaa upeaa ruokaa, jota voidaan hyvin kutsua superruuaksi. Pohjolan superruoka on edullista, maukasta ja löytyy miltei jokaisesta lähikaupasta.

Terveyden Asialla esittelee alla yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa nuo seitsemän superruokaa.

  1. Mustikka

Mustikka on tunnustettu supermarja. Se on antioksidanttipommi, jonka ehkäisee kakkostyypin diabetesta ja saattaa jopa parantaa muistia.

  1. Rypsi

Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, siinä on eniten kertatyydyttymätöntä rasvaa, joka ei härskiinny helposti. Kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä riittää turvaamaan välttämättömien rasvahappojen saannin.

  1. Muikku

Muikussa on paljon omega-3-rasvaa, erityisesti DHA-rasvahappoja. DHA:t esimerkiksi osallistuvat hermoston kehitykseen ja ylläpitävät näön tarkkuutta.

  1. Kaura

Kauran kuitu beetaglukaani on suorastaan ihmeaine: se pitää kolesteroliarvot kurissa, tasaa verensokeripiikkejä ja edistää vatsan toimintaa. Pitkän kasvukauden ansiosta Pohjolan kaura on laadultaan erinomaista.

  1. Kaalit

Keräkaalista saa hyvin folaattia, josta suomalaisilla on puutetta. Tiesitkö, että kaalien kalsium imeytyy hyvin? Kaalien on arveltu myös vähentävän riskiä sairastua syöpään.

  1. Juurekset

Juuresten väriaineet, kuten porkkanan karoteeni ja punajuurten betalaiini, ovat bioaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Erivärisissä juureksissa on siis erilaisia tehoaineita.

  1. Härkäpapu

Härkäpavussa on hyvälaatuista proteiinia sekä liukoista kuitua, joka hoitaa suolta ja auttaa painonhallinnassa.

Terveyttä superruokavaliolla

Pohjolan superruuista kannattaa koostaa Pohjolan superruokavalio, johon kuuluu runsaasti metsämarjoja, kaaleja, juureksia, kalaa, rypsiöljyä, täysjyväviljaa sekä kohtuudella punaista lihaa.

Pohjolan ruokavalio parantaa tutkimusten mukaan verenpainetta ja veren rasva-arvoja, auttaa painonhallinnassa sekä ehkäisee sydäntauteja ja kakkostyypin diabetesta.

Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Superruokaa Pohjolasta -ruokakursseja ympäri Suomen tänäkin vuonna. Kursseilta saadaan käytännönläheistä ruoka- ja ravitsemustietoa sekä tehdään ruokaa sesongin lähiruuasta.