Moni vaihdevuosi-ikäinen nainen hakeutuu vastaanotolle uniongelmien vuoksi. Harva kuitenkaan tietää, että vaihdevuodet voivat lisätä riskiä sairastua uniapneaan.

− Vaihdevuosien yksi yleisimmistä oireista on unenlaadun heikentyminen ja unettomuus. Voi olla esimerkiksi kuumista aalloista johtuvaa heräilyä ja vaikeutta nukahtaa uudelleen, Terveystalon työterveyslääkäri ja unilääkäri Sanna-Tuulia Mattila kertoo.

Vaihdevuosioireiden hoidossa on Mattilan mukaan tärkeä ohjata gynekologin vastaanotolle, mutta lääkärin tulisi myös varmistaa, ettei väsymyksen taustalta löydy uniapneaa.

− Vaihdevuosiin liittyvät hormonimuutokset kehossa lisäävät riskiä uniapneaan. Tämän vuoksi naiselle on tärkeä tehdä uniapneatutkimus osana väsymyksen tai unettomuuden selvittelyä, vaikka sellainen olisikin jo vuosia sitten tehty. Uniapnea saattaa naisten kohdalla jäädä huomaamatta senkin vuoksi, ettei moni nainen itse tiedä, että vaihdevuodet nostavat sairauden riskiä, Mattila kertoo.

Noin 17 prosenttia keski-ikäisistä miehistä ja 9 prosenttia naisista sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa. Toisaalta naisilla riski uniapneaan nousee miesten tasolle vaihdevuosien aikana.

− Kehon rakenteellisten ja hormonaalisten erojen vuoksi uniapneaa esiintyy huomattavasti enemmän miehillä kuin naisilla. Syinä saattavat olla muun muassa erot ylähengitysteiden lihasten toiminnassa, niiden pehmytkudosten rakenteessa, rasvan kertymisessä ylähengitysteihin ja hengityksen hormonaalisessa säätelyssä, Mattila kuvailee.

Mattilan kokemuksen mukaan uniapnea ilmenee naisilla usein hieman eri tavalla kuin miehillä.

− Oireet ovat toki yksilöllisiä, mutta miehet hakeutuvat usein vastaanotolle kovan kuorsauksen tai torkahtelutaipumuksen vuoksi. Naisilla uniapneaoireissa korostuu sen sijaan unettomuus, uupumus ja mielialan mataluus. Naisilla saattaa tavallisen uniapnean ohella esiintyä myös osittaista ylähengitysteiden ahtaumaa.

Uniapneaa sairastavilla naisilla on Mattilan kokemuksen mukaan miehiä herkemmin myös muita unihäiriöitä.

− Nämä voivat liittyä esimerkiksi stressiin, ahdistukseen ja masennukseen. Vastaanotolleni tulevat naiset saattavat olla siis hyvinkin uupuneita ja väsyneitä.

Hormonit vaikuttavat monella eri mekanismilla uniapneaan. Tutkimukset viittaavat esimerkiksi siihen, että estrogeeni ja progesteroni ovat osallisena ylähengitysteiden lihasten säätelyyn.

− Progesteroni eli keltarauhashormoni stimuloi hengitystä vaikuttamalla myös suoraan hengityskeskukseen. Vaihdevuosien aikana estrogeenin ja progesteronin määrä kehossa vähenee, mikä voi lisätä riskiä sairastua uniapneaan. Myös vaihdevuosien aikana usein tapahtuva painonnousu nostaa osaltaan riskiä sairastua. Rasva alkaa myös naishormonien vähentymisen myötä kertymään keskivartalolle sekä kaulan alueelle, Mattila kertoo.

Hoitamattomana laskee elämänlaatua


Uniapnea aiheuttaa unenaikaisia hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumista. Havahtuminen oireisiin häiritsee unta ja uni voi jäädä katkonaiseksi.

− Uniapneaa sairastava saattaa herätä aamuisin väsyneenä ja kokea voimakasta päiväaikaista väsymystä. Hoitamaton uniapneaoireyhtymä myös lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tapaturmavaaraa, terveydenhuoltopalveluiden tarvetta sekä ennenaikaista kuolleisuutta, Mattila kuvailee.

Hoitamaton uniapneaoireyhtymä aiheuttaa usein myös kognitiivisia oireita.

− Aivoissa ei tapahdu kunnolla yöaikaista puhdistusta eli kuona-aineiden poistumista. Tämä johtaa muisti- ja keskittymisongelmiin, laskee mielialaa ja heikentää työtehoa.
Uniapneaan sairastumista voidaan ehkäistä parhaiten pitämällä paino kurissa terveillä elämäntavoilla. Vaihdevuosiin liittyvää uniapneariskiä vähentää myös hormonikorvaushoito.

− Tiedetään, että hormonikorvaushoito laskee uniapneariskin samalle tasolle kuin ennen vaihdevuosia. Hoito saattaa auttaa myös jo todetun uniapnean oireisiin parantaen yöunen laatua kokonaisuudessaan. Hormonikorvaushoitoa aloitettaessa tulee huomioida, hyötyykö potilas hoidosta vaihdevuosiin liittyvien oireiden osalta ja sopiiko vaihdevuosilääkitys ylipäänsä potilaalle. Hoitoa voi suunnitella oman gynekologin ja unilääkärin kanssa, Mattila kertoo.

Asiantuntijana Terveystalon unilääkäri Sanna-Tuulia Mattila